V soboto, 27. oktobra 2018, smo se na pokopališču v Metliki po poldrugem mesecu trpljenja, ko se je ponovno pojavila neozdravljiva huda bolezen, poslovili od naše članice, priljubljene pesnice in kulturne ustvarjalke Milice Steković. Pogreba se je udeležilo veliko ljudi iz Slovenije in Hrvaške. V imenu predsednika KDSŠ akad. prof. dr. Milčka Komelja, članic in članov ter v svojem imenu sem pred vežico, Milici v spomin, spregovoril tudi jaz. 

Pokojna Milica nas je s svojo smrtjo priklicala k svojemu grobu, da se poslovimo od nje. Besede, ki jih bom izrekel, niso namenjene njej, ker jih ne potrebuje, ampak vam vsem, ki ste se zbrali na njenem pogrebu. Nekateri verjamemo, da se s smrtjo življenje ne konča, ampak samo spremeni. Zato sem prepričan, da je sedaj Milica v povsem drugačnih razsežnostih bivanja, kjer ni časa in fizikalnih zakonov, ni svetlobe in teme, ni omejitve s prostorom … Zato bom o Milici govoril vam.

Milica je bila v današnjem času, ki je tako močno zaznamovan z izključevanjem vseh vrst, s sovraštvom, z uničujočim individualizmom, nerazumno zakrknjenostjo medčloveških odnosov in še bi lahko našteval, nekaj povsem drugega. Bila je ženska, ki je preprosto, prešerno in poduhovljeno živela za kulturo v najširšem pomenu besede, še posebej pa za kulturo plemenitih medčloveških odnosov.

  
Izdelki Milice Steković

Milica je imela srečo, da zanjo pri uresničevanju tako bogatega notranjega načina življenja ni bilo nobenih ovir. Neumorno je ustvarjala, pisala, javno nastopala, se udeleževala najrazličnejših prireditev v vseh mogočih društvih in združenjih. Nikoli ni bila obremenjena s tem ali onim jezikom ali narodnostjo, da zaradi tega ne bi hotela komunicirati z vsemi ljudmi dobre volje, jih spoštovati in z njimi prijateljevati. Zato ni čudno, da je s svojo nevsiljivo gostoljubnostjo, prijaznostjo in človeško milino, ki jo po navadi v svoje okolje žarčijo samo pesniki in kulturniki, dobesedno osvajala svoje sogovornike in tudi poslušalce.

Ko se danes poslavljamo od naše drage Milice Steković, vas vabim, da Milico še naprej nosimo v svojih srcih in se ji iskreno zahvalimo za vse, kar nam je v svojem življenju nesebično dajala in nas tako osrečevala. Prepričan sem, da si želi, da bi še naprej uresničevali vsa njena prizadevanja, da bi ljubili kulturo, se medsebojno spoštovali in se imeli radi. Hvala. Milica, počivaj v miru. 

Franci Koncilija, namestnik predsednika KDSŠ

Kategorije: Spominjamo se