Eno najsodobnejših družbenih omrežij je Twitter. Sprva je bil mišljen kot igra, danes pa med slavnimi in vplivnimi velja za eno najmočnejših orodij (samo)promocije.

Do tukaj sem brez naslova že presegla njegovo predpisano dolžino, saj dovoljuje samo 140 znakov, kar je dvajset manj, kot jih dopusti SMS. Po nekaterih podatkih Twitter (Čivkač) uporablja pol milijarde ljudi. Jack Dorsey, Biz Stone in sodelavci so ga ustanovili v Kaliforniji. Najbolj znani so bili čivki mr. Obame, pa njegovega naslednika in tudi nekaj naših politikov spretno krmari med ptičjimi gnezdi.

Sprva so menili, da se »slavni« ne bodo menili zanj, kar je podobno, kot bi se papiga ne menila za ogledalce v kletki. Je pa fino: takoj izveš, kaj je kdo jedel, lopovi so na tekočem, katero bajto je treba oropati, ker se lastniki pečejo na Sejšelih, prepoznaš lahko čivkačevo politično naravnanost, pravijo celo, da lahko povzročijo revolucijo. Na Čivkaču lahko celo izveš za preteklost kakšne novinarke, skratka, tam je dovoljeno pljuvati in bruhati ogenj, čeprav ustavovitelji zatrjujejo, da obstajajo algoritmi, s katerimi lahko nadzorujejo npr. sovražne izjave. Trditev, da so arabsko pomlad (ki se je sprevrgla v polarno zimo), naredili s čivki, je najbrž iz trte zvita, saj za revolucijo potrebuješ kaj več kot pameten telefon.

Na National Geographic je Neil deGrasse Tyson, astronom in ambasador znanosti, z nasmehom ugotovil, da je Twitter podoben ovohavanju zadnjice. Pri tem je mislil na spoznavna orodja živali, ker pa smo ljudje ‘civilizirani’, iščemo bližino in brskamo za življenji drugih na bolj prefinjen način. Nekateri menijo, da je to orodje koristno, ker takoj izveš, za koliko si je kakšna zvezdica povečala zadnjico, kje je eksplodirala bomba … V Sloveniji smo na srečo še malo zadaj, ker bomba iz 2. svetovne vojne lahko pokrije polovico dnevnih in večernih poročil, torej gre vse še bolj slow. Kaj pa naredijo čivki jeziku? Menda se bomo po ugotovitveh znanstvenikov zaradi njih znali izražati bolj osredotočeno, jedrnato.

Zato predlagam, da v poslovnik Državnega zbora vnesejo določilo, da se vsa razprava lahko izpelje samo s čivki.

Barica Smole