Pred dnevi je pri založbi Ekslibrisizšla zbirka pesmi za otroke z naslovom JAZ + TI, ki jo je napisala Manja Žugman, profesorica slovenščine, pesnica, novinarka in literarna kritičarka, predvsem pa simpatizerka našega KDSŠ. Zbirka JAZ + TI vsebuje sedemnajst  pesmi, ki so primerne za bralce, stare nekje od devet do štirinajst let. Tematsko se osredotočajo na svet otroštva, na pravljice, ki so nam jih starši in vzgojitelji brali, na šolske dneve, ki so polni učenja, medvrstniškega druženja in povezovanja, pa tudi pridobivanja ocen za usvojeno znanje.Knjižico je opremila ilustratorka Laura Ličer, spremno besedo pa je napisal Miha Remec.

Pesnica Manja Žugman je o svoji novi zbirki pesmi dejala: »Pesmi sem brala tudi svojim učencem in moram reči, da so jim bile všeč. Ob njih so se razgovorili o tem, katere pravljice so radi poslušali, o tem, kako si bratje in sestre med seboj nagajajo, o tem, kaj bi radi postali, ko bodo veliki, ko odrastejo… V glavnem moram reči, da so ob njih uživali, se sprostili, se razgovorili, tudi nasmejali, zato menim, da so pesmi pravšnje za njihov pisani otroški svet.«

Nobenega dvoma ni, da so pesmi namenjene mladim, saj segajo globoko v otroški svet. So radostne, igrive, s svojimi rimanimi verzi in ponekod humornim pridihom naravnost vabijo mlade bralce k prebiranju, opazovanju, tudi ponotranjenju. Pesmi pa prav tako prijazno vabijo tudi odraslega bralca, da poseže po njih ter se skupaj z njimi zasanja v svoje otroštvo, v svoja mlada leta, v svojo preteklost, pisano, igrivo, brezskrbno.

Vsekakor je zaznati, da je pesnica tudi profesorica slovenščine, saj v pesmih sledi rimi, polne so okrasnih pridevkov, zamenjanega besednega reda, pa poosebitev in podobno, skratka pesniških sredstev, ki jih učenci od šestega do devetega razreda v osnovni šoli po učnem načrtu tudi spoznavajo, hkrati pa so pomembno znanje, ki ga uporabljajo tudi nadalje v srednješolskih klopeh.

 

JAZ + TI

Ah, kako je lep ta čas,

ko dekletu zrem v obraz.

Vse cvetoče se mi zdi,

čeprav cvetlic v razredu ni.

So le klopi

in na eno sem napisal

JAZ + TI.

                                                                                

Iz pesmi veje nepopisna radost, otroško veselje, pesmi so pisane in igrive, tu in tam katera spominja tudi na izštevanke ali pa niza morda svet domišljije, ki se utegne kakšnemu učencu v prihodnosti tudi uresničiti. Tudi nekoliko starejšega bralca popeljejo nazaj v leta svojega brezskrbnega otroštva in šolanja.

Dobro je tudi, da knjižica ni preveč zajetna, zaradi česar bo pritegnila k branju tudi nekoliko manj veščega bralca, ki ga morda na prvi pogled odvrnejo »predebele« knjige, pesmi pa so razumljive in mlademu bralcu prijazne, zato ne bo imel težav z razumevanjem oziroma interpretiranjem zapisanega. Vsekakor jih bo lahko prebiral tako v prostem času kot tudi v šoli za bralno značko. Avtorica je kot profesorica slovenščine svojo pesniško zbirko zagotovo namenila dobrim in malo manj dobrim bralcem, zato lahko upamo, da bodo njene pesmi zajele in obogatile ves otroški svet.

Miha Remec je o pesniški zbirki napisal: »Poezijo Manje Žugman spremljam že lep čas in njeno pesnjenje mi je pri srcu. Neka milina je v njem in včasih globoka žalost. Tudi zbirka JAZ + TI, v kateri so izbrane pesmi za osnovnošolske otroke, me ni pustila ravnodušnega, saj je v meni zbudila spomine na davne čase, ko sem kracal s krednim svinčnikom na osebno šolsko tablico in se učil poštevanko z lesenim računalom s kroglicami…

Foto: Vlado Pintarič