V Muzeju novejše zgodovine Slovenije so v ponedeljek, 28. septembra 2020, slovesno podelili Valvasorjeva odličja za leto 2019. Nagrado za življenjsko delo je prejela muzejska svetnica v Slovenskem etnografskem muzeju Nina Zdravič Polič, ki je pionirsko sooblikovala muzejsko krajino v Sloveniji. Valvasorjevo nagrado je leta 1971 ob 150. obletnici nastanka Kranjskega deželnega muzeja – prvega muzeja na Slovenskem – ustanovila Skupnost muzejev Slovenije.

Nina Zdravič Polič

Po besedah predsednika komisije Mihe Mlinarja je Nina Zdravič Polič orala ledino na novih muzejskih poljih, zlasti v muzejskem marketingu in na področju odnosov z javnostmi. Njeno strokovno delo je bilo še posebej prepoznavno pri zastopanju slovenske kulturne dediščine na mednarodnem prizorišču. Med osmimi predlogi za Valvasorjevo nagrado je komisija prepoznala dosežke treh nacionalnih institucij; razstavo o Ivani Kobilci v Narodni galeriji, projekt Koptske tkanine iz Narodnega muzeja Slovenije ter projekt BIO 26, ki je potekal v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. 6. Bienale oblikovanja z naslovom BIO 26 je s svojo razstavno govorico poudaril moč in potencial sodobnega oblikovanja, kar predstavlja pomemben preskok k razumevanju delovanja sodobnih muzejev.

Metka Kavčič

Na slovesnosti je bilo podeljenih še pet častnih Valvasorjevih priznanj, ki so jih prejeli posamezniki za posebne zasluge pri popularizaciji slovenskega muzejstva ter varstva premične naravne in kulturne dediščine. Prejeli so jih Metka Kavčič in njena mama Irena za darovanje gradiva iz zapuščine slikarja Maksa Kavčiča Slovenskemu gledališkemu inštitutu – Gledališkemu muzeju. Mateja Logar je prejela nagrado za darilo zapuščine Borisa Kuharja Slovenskemu etnografskemu muzeju. Stanislav Tašek je prejel nagrado za 30 let delovanja na področju tehniške dediščine, Janez Kunaver pa za posebne zasluge pri popularizaciji varstva kulturne dediščine. Valvasorjev nagelj je letos prejela ekipa Mestnega muzeja iz Litije.

Vir: Večer, fotografije pa so s spleta

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je