Življenjsko pot je zaključil še eden od slovenskih ustvarjalcev, ki so se svojim delom trajno zapisali v naš kulturni spomin. V 93. letu starosti je umrl Miki Muster, ustvarjalec slikanic, stripov in filmskih risank ter karikaturist, predvsem pa znan kot oče stripovskih junakov Lakotnika, Zvitorepca in Trdonje.

Miki Muster na obisku v Novem mestu leta 2003. (Foto: MiM)

Velja za pionirja slovenskega stripa in enega najuspešnejših ustvarjalcev risanega filma na Slovenskem. V svojem dolgem in plodnem življenju je narisal več kot 350 tisoč risb za več kot 40 stripov Zvitorepca. Za svoje delo je leta 2000 prejel viktorja za življenjsko delo, leta 2003 priznanje mesta Ljubljane, leta 2014 srebrni red za zasluge za vrhunsko pionirsko delo na področju slovenskega animiranega filma in stripa, leta 2015 Prešernovo nagrado, Združenja novinarjev in publicistov pa mu je za življenjsko delo podelilo častno priznanja Boruta Meška.

Miki Muster se je rodil 22. novembra 1925 v Murski Soboti. Ko je bil star dve leti, se je družina preselila v Krmelj na Dolenjskem, pri Mikijevih osmih letih pa so se preselili v Ljubljano, kjer je odraščal in se šolal. Končal je študij kiparstva na Likovni akademiji v Ljubljani, a njegove sanje so bile ustvarjanje filmskih risank, kar pa tedaj ni bilo mogoče. V letih med 1952 in 1973 je bil zaposlen kot novinar in ilustrator pri Slovenskem poročevalcu in tedaj je ilustriral številne slikanice in ustvaril znamenite stripe o dogodivščinah Zvitorepca, Lakotnika in Trdonje. Z risanim filmom se je začel ukvarjati šele leta 1973, ko se je preselil v München. V obdobju od 1967 do 1990 je ustvaril tudi več legendarnih reklamnih spotov.

Ob 70-letnici Mikija Mustra leta 1995 so v Dolenjskem muzeju v Novem mestu odprli razstavo izvirnih Mustrovih risb za stripe,
barvnih naslovnic in primerkov predlog, potrebnih za nastanek
risanega filma. Izvirno gradivo so pospremili natisi njegovih stripov in slikanic, tekli pa so tudi prikazi risank na videu.

Preberi: Intervju z Mikijem Mustrom (Milan Markelj: Stvaritelj Zvitorepca, Priloga Dolenjskega lista, 1995)

Kategorije: Zgodilo se je