Sredi maja je v Novem mestu potekal teden hrvaške kulture z bogatim programom.

Začel se je v avli Knjižnice Mirana Jarca v četrtek, 17. maja 2018, z otvoritvijo odmevne razstave slik in ročnih del članov in članic hrvaških društev v Sloveniji, nadaljeval se je z literarnim večerom v atriju knjižnice. Uvodni pozdrav na otvoritvi razstave je prebrala članica KDSŠ Jadranka Matić Zupančič, svoja ročna dela in belokranjske pisanice pa je razstavljala Milica Steković, prav tako naša članica. V soboto zvečer, 19. maja, je bil v športni dvorani Leona Štuklja 7. zbor hrvaške kulture.

Milica Steković

Jadranka Matić Zupančič

V avli knjižnice se je zbralo okoli 80 slovenskih in hrvaških ljubiteljev kulture, med drugimi tudi gostje iz knjižnic v Celju, Pulju in Karlovcu. Po uvodnem pozdravu Jadranke Matić Zupančič je udeležence pozdravil tudi direktor Knjižnice Mirana Jarca Borut Novak. V nadaljevanju so posamezne voditeljice krožkov in sekcij predstavile aktivnosti članov, Milica Steković pa je prebrala nekaj svojih pesmi in nato predstavila svoje zbirke ročnih del, kot so narodne noše, belokranjske pisanice in drugo. V atriju je nato potekal literarni večer mladih hrvaških kulturnih ustvarjalcev, ki so brali svoje pesmi in druga literarna dela. V atriju je bila ob 100-letnici 1. svetovne vojne (1914–918) na ogled tudi zanimiva razstava o življenju in delu ljudi v Pulju pred prvo svetovno vojno. Ob tej priložnosti je bil na voljo katalog z naslovom Pulj pred prvo svetovno vojno.

V soboto, 19. maja, je bil vrhunec kulturnega dogajanja v tednu hrvaške kulture v Novem mestu. Hrvaški gostje iz celotne Slovenije so si ogledali Novo mesto, popoldne ob 15. uri pa je bila sveta maša v stolnici sv. Nikolaja na Kapitlju, ki jo je daroval novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Zvečer ob 18. uri je bil v športni dvorani Leona Štuklja osrednji dogodek tedna – 7. zbor hrvaške kulture z bogatim kulturnim programom. Nastopile so folklorne, tamburaške in vokalne skupine ter klape hrvaških kulturnih društev iz Slovenije. Po končanem programu je druženje Hrvatov trajalo še dolgo v noč.

Zapis in foto: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je