C:\Users\uporabnik\Downloads\FOTKA - 1 (2).jpg
Carmen L. Oven, dr. Sonja Merljak Zdovc, dr. Vesna Vuk Godina in Dora Pal

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto je v četrtek, 23. februarja 2023, organizirala pogovor na temo medijska pismenost z raziskovalko literarnega novinarstva dr. Sonjo Merljak Zdovc, doktorico socioloških znanosti dr. Vesno Vuk Godina in socialno delavko in družinsko psihoterapevtko Doro Pal. Okroglo mizo je moderirala Carmen L. Oven. 

Zakaj je zelo pomembno biti medijsko pismen? Dandanes nam internet ponuja neskončno veliko informacij, kar je dobro, pa tudi slabo, če ne znamo izluščiti iz teh informacij resničnosti in manipulacij. Ogromno težo odgovornosti nosijo tudi platforme (Facebook, Instagram), ker so algoritmi tisti, ki določajo, kako se nekomu prikazuje svet. Če na primer na Googlu večkrat odpremo neke dezinformacije, se te potem vedno znova pojavljajo. To pomeni, da moramo znati oceniti vso poplavo informacij in biti sposobni kritičnega razmišljanja. 

Prizadevanja za medijsko pismenost so vedno večja. Predvsem pri izobraževanju mladih se namenja veliko pozornost temu, da postanejo sposobni prepoznati lažne novice. To pomeni, da se zavedajo, da potrebujejo verodostojne vire informacij. Da znajo vsako informacijo, ki jo pridobijo, ovrednotiti, o njej premisliti in se vprašati, ali ji lahko zaupajo, nato pa na podlagi te informacije sprejeti neko odločitev oziroma delovati na njeni podlagi. 

Poleg tega se moramo zelo dobro zavedati, da če je neka zavajajoča informacija blizu našemu življenjskemu in svetovnemu nazoru, ji z veliko večjo verjetnostjo nasedemo. Zelo težko je prepoznati tako zavajanje, kadar nagovarja naša prepričanja, predsodke, naše znanje, ali pa, ko igra na naša čustva. Če smo čustveno na nekaj navezani, se z nami veliko laže manipulira.

Torej medijsko pismena oseba zna poiskati informacije in zna ugotoviti, katere so tiste informacije, ki jim lahko zaupa. Zelo pomemben del medijske pismenosti je dostop do informacij. En dostop so mediji, drug dostop so družbena omrežja. Na splošno pa velja, da je najbolj delikatno iskanje ravnovesja med cenzuro in svobodo govora.

Pripravila in fotografirala: Marjana Štern

Kategorije: Zgodilo se je