C:\Users\uporabnik\Desktop\OSEBNO - FRANCI KONCILIJA\1 -  UREJENI PRISPEVKI ZA OBJAVO\000000000000000 - 15 - POEZIJA - PRISPEVKI ZA OBJAVO\BALADNI VEČER - SVETLANA MAKAROVIČ\SVETOVNI DAN POEZIJE - 21. 3. 2022\REZKA POVŠE\ŠAHOVSKI SPEKTAKL V NOVEM\FOTKA -.jpg

Vabilo na šahovski turnir

Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki deluje v okviru Razvojnega centra Novo mesto, je 18. in 19. marca 2022 v sodelovanju s Šahovsko zvezo Slovenije in Šahovskim društvom Krka Novo mesto gostila pravi šahovski spektakel – šahovski turnir z osrednjo gostjo dogodka, šahovsko velemojstrico in svetovno mladinsko prvakinjo Lauro Unuk iz Ljubljane.

Velemojstrica proti prvemu slovenskemu šahovskemu robotu

Šahovska velemojstrica Laura Unuk igra šah z robotom in s prijatelji

V Razvojnem centru Novo mesto so združili znanost, umetnost in šport oziroma šah ter pripravili izjemen šahovski spektakel, ki je privabil lepo množico ljubiteljev te kraljevske igre iz vseh koncev Slovenije. Vrhunec dogodka je bila šahovska partija med mlado in nadarjeno velemojstrico Lauro Unuk iz Ljubljane in prvim  slovenskim šahovskim robotom, ki so ga razvili v Razvojnem centru Novo mesto. Šahovska velemojstrica Laura Unuk je brez težav matirala šahovskega robota! Čestitamo!

Šah spodbuja osnovne in višje kognitivne funkcije, od zaznavanja do načrtovanja, odločanja in predvidevanja. S pomočjo šaha urimo intuicijo in spomin, se učimo postavljanja ciljev, določanja prednostnih nalog, izboljša se nam tudi prostorska predstava. Šah je tudi odlična igra za povezovanje in druženje različnih generacij.

V okviru dogodka ŠAH-MAT 4.0 so potekala štiri šahovska tekmovanja:

  • vseslovenski spletni šahovski turnir
  • simultanka: Laura Unuk proti 20 šahistom 
  • šahovski dvoboj: ekipni turnir – Novo mesto proti Ljubljani
  • VRHUNEC DNEVA: šahovska partija – Laura Unuk proti robotu 
C:\Users\uporabnik\Desktop\OSEBNO - FRANCI KONCILIJA\1 -  UREJENI PRISPEVKI ZA OBJAVO\000000000000000 - 15 - POEZIJA - PRISPEVKI ZA OBJAVO\BALADNI VEČER - SVETLANA MAKAROVIČ\SVETOVNI DAN POEZIJE - 21. 3. 2022\REZKA POVŠE\FOTKA - 4.jpg

Vrhunec dogodka je bila šahovska partija med Lauro Unuk in robotom Razvojnega centra Novo mesto, ki je popolnoma samostojno premikal  šahovske figure. Za programiranje robota je poskrbela ekipa LABTOP-a – Laboratorija za tovarne prihodnosti, ki deluje v okviru Razvojnega centra Novo mesto. Partija je bila odigrana s posebnimi šahovskimi figurami, ki so jih oblikovali v sodelovanju z Lauro Unuk in so 3D natisnjene. Šahovski spektakel, ki se je odvijal v prostorih Razvojnega centra Novo mesto, je bil tudi lep uvod v evropsko posamično prvenstvo v šahu, ki bo v Brežicah od 26. marca do 7. aprila 2022, kjer organizatorji pričakujejo 350 igralcev iz vse Evrope. Na prvenstvu bodo prisotni najboljši vrhunski šahisti in najpomembnejši predstavniki šahovskega sveta.

O fenomenalni in nadarjeni šahistki Lauri Unuk smo na spletni strani  KDSŠ že poročali 21. februarja 2022. Naslov prispevka se glasi: Ljubljančanka Laura Unuk, mednarodna mojstrica in svetovna prvakinja v šahu.

Fotografije so s spleta.

Vir: Dnevnik

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je