V petek, 17. januarja 2020, ob 18.00 uri zvečer je bila v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu odprta razstava akademske slikarke Tatjane Ratković Bosnić iz Banjaluke v Bosni. Razstavo, ki so jo poimenovali »MODRO«, sta pripravila Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPDNM) in Društvo Slovencev Republike Srbske Banja Luka.

Na začetku je moderatorka Klavdija Kotar pozdravila okoli 60 zbranih obiskovalcev. Poudarila je, da je tudi likovna umetnost sprejemanje drugih in da imajo medkulturna srečanja med Slovenci in Srbi iz Republike Srbske v Banjaluki že več kot dvajsetletno tradicijo. Za kulturni dogodek sta poskrbela kitarista Jera Parkelj in Nal Čoralić, učenca novomeške Glasbene šole Marjana Kozine pod mentorstvom Dušana Pavlenča.

V nadaljevanju programa so predstavili akademsko slikarko Tatjano Ratković Bosnić, ki se je leta 1984 rodila v Banjaluki. Na razstavi je bilo predstavljenih okoli dvajset njenih slik. Avtorica se je tokrat po grafičnem ciklusu »Oblike« predstavila z novim opusom »Modro« v tehniki akrila na platno. Rdeča nit razstavljenih slik je modra barva, ki ima domala avtobiografsko razsežnost, pojavlja se kot rokopis avtoričinega stanja. Na razstavi jo doživljamo v vseh njenih globinah in niansah. Tema njenih slik je beleženje vsakdanjega življenja, umetniški napor pa je osredinjen na slike, ki so projekcija osebnih izkušenj. Na razstavi je bil obiskovalcem na voljo tudi ličen katalog. Razstavo je po kulturnem programu in kratkem nagovoru odprla dr. Vida Čadonič Špelič, direktorica občinske uprave MO Novo mesto.

Na koncu otvoritve razstave se je avtorica Tatjana Ratković lepo zahvalila vsem sodelujočim, za uporabnike spletne strani Kulturnega društva Severina Šalija (KDSŠ) je dejala: »V Novem mestu sem prvič in doživetja so lepa.« Na vprašanje, zakaj je razstavo poimenovala »Modro«, pa je dejala: »Modra barva je globoka, božanska in predstavlja inteligenco. To je izraz mojega notranjega, to je duhovnega stanja. Resnica je zame prvenstvena, od ljudi pa pričakujem iskrenost. Imam veliko pozitivnih doživetji in želim, da bi obiskovalci razstave vso to lepoto in globino modre barve odnesli domov …«

     

Fotografiral in pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je