Evropski parlament je leta 2015 med drugimi podelil nagrado državljan Evrope tudi dvema Slovencema: pisatelju Dragu Jančarju in zagovorniku človekovih pravic Tomu Križnarju. Nagrado so jima podelili 3. julija na Vodnikovi domačiji v Ljubljani. Leto pred tem je isto nagrado novembra 2014 prejel tudi slovenski pisatelj, sedaj že pokojni Alojz Rebula. Nagrado državljan Evrope prejme le izbrana peščica posameznikov ali skupin, ki se s svojim delovanjem angažirajo za povezovanje narodov Evropske unije.

Drago Jančar

Ob podelitvi nagrade je pisatelj Drago Jančar dejal, da je v njegovi literaturi veliko demonov, ker so vse 20. stoletje v različnih uniformah in v imenu različnih izmov strašili in razsajali širom po Evropi. To pa še ni vse. Jančar je imel tudi neprecenljivo vlogo v slovenski pomladi ter v poznejšem kulturnem, političnem in nacionalnem dozorevanju Slovenk in Slovencev.

Tomo Križnar

Drugi slovenski nagrajenec je bil Tomo Križnar, »zagovornik človekovih pravic, novinar, pisatelj, ustvarjalec dokumentarnih filmov, svetovno znan podpornik in zaščitnik afriškega ljudstva v Darfurju v Sudanu«, kot so zapisali v obrazložitvi. Križnar je v zahvali povedal, da se je pri tem boju za človekove pravice srečal s številnimi najrazličnejšimi kulturami, zato odslej verjame v različnost, da morajo ljudje drug drugega poslušati in sprejeti. Tomo Križnar je prejeto nagrado v zahvalo za veliko humanitarno delo izročil Suleimanu Jamusu iz Sudana.

Fotografije so s spleta

Vir: Družina, avtorica je Ksenja Hočevar

Zbral in pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je