V petek, 18. septembra 2020, zvečer je bil na gradu Bogenšperk grajski glasbeni večer, ki so ga poimenovali Keltska skrivnost, s skupino Noreia in gosti. Noreia je štiričlanska zasedba izkušenih mladih slovenskih glasbenikov, ki igrajo tradicionalne irske, škotske in bretonske pesmi. V zadnjem času skupina aktivno spaja tradicije keltskega sveta z lastno dediščino, to je slovensko ljudsko glasbo, kar ustvarja prepoznaven, zanimiv in edinstven zvok.

PREDSTAVITEV SKUPINE NOREIA

Ime Noreia izhaja iz izgubljene starodavne prestolnice v noriškem kraljestvu, zadnjem keltskem kraljestvu, ki je segalo celo na sedanje slovensko ozemlje. Ob izdaji treh studijskih albumov v zadnjih petih letih je skupina ena najbolj prepoznavnih in priljubljenih glasbenih skupin med domačimi etnofolk zasedbami. Noreia je v zadnjih treh letih delovanja zabeležila več kot 200 nastopov, vedno pogosteje pa se pojavlja tudi na festivalskih odrih, tako doma kot v tujini. Glasbeniki imajo za sabo uspešne turneje po Irski, Hrvaški, Italiji, Avstriji, Češki, Nizozemski, Nemčiji in Španiji. Leta 2017 je bila skupina v močni mednarodni konkurenci izbrana za nastop na enem najpomembnejših festivalov keltske glasbe na svetu, Festivalu Ortigueira v Galiciji (Španija), kjer so glasbeniki nastopili na otvoritvenem dogodku pred tridesettisočglavo množico. Glasbeno so sodelovali že z mnogimi izjemnimi imeni, kot so Donal Lunny, Tola Custy, Janez Dovč, Diarmaid in Donncha Moynihan in drugi.

ZAKLJUČEK

Tudi na gradu Bogenšperk je, kakor na vseh dosedanjih koncertih, številna publika z ovacijami sprejela glasbeno skupina Noreia. Petčlanska skupina mladih glasbenikov iz Slovenije, ki igra tradicionalne irske, škotske in bretonske melodije, prisega na keltsko glasbo, v katero pogosto vpletejo še del sebe. Tako v smislu modernizacije obstoječih aranžmajev kot tudi z vidika ustvarjanja avtorske glasbe. V sklopu koncerta na Bogenšperku je zasedba pripravila več kot poldrugo uro dolg nastop, ki je navdušil prisotno publiko.

Vir: Dnevnik, fotografije pa so s spleta

Zbral in pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je