Vsako leto po vsem svetu na severni polobli med 18. in 25. januarjem poteka teden molitve za edinost kristjanov, na južni polobli pa obhajajo teden molitve okoli binkoštnega praznika, ki je tudi pomenljiv simbolični dan za edinost Cerkve.V Sloveniji pravimo temu dogodku kar ekumenski teden.

Letošnja središčna misel tega tedna je vzeta iz Stare zaveze: »Tvoja desnica, Gospod, je mogočna!«(2 Mz 15,6). To pesem pripisujejo Mojzesu in njegovi sestri Mirjam. Pobudo za obhajanje molitvenega tedna, ki na čudovit način pooseblja razsežnost edinosti v različnosti, je dal že pred 110 leti (1908) anglikanski redovnik p. Paul Wattson iz Marylanda v ZDA. Gradivo za teden molitve vsako leto skupaj pripravita Papeški svet za edinost in komisija Vera in cerkvena ureditev pri Svetovnem ekumenskem svetu Cerkva.

Ob zaključku tega tedna je bilo v sredo zvečer, 25. januarja 2018, v frančiškanski cerkvi v Novem mestu skupno ekumensko bogoslužje, na katerem so sodelovali novomeški katoliški duhovniki, paroh Srbske pravoslavne cerkve v Novem mestu Danijel Nikolić in pastor Evangelijske cerkve Dobrega pastirja v Novem mestu dr. Daniel Brkič.

Uvodoma je zbrane vernike nagovoril župnik Marko Burger, predstavnik novomeške škofije za ekumenizem. Poudaril je, da vse kristjane s Kristusom povezuje krst in da pravi ekumenizem pomeni spoštovanje med brati in sestrami ne glede na njihovo veroizpoved. Frančiškan in gvardijan pater Tomaž Hočevar, ki je vodil somaševanje, pa je v homiliji izpostavil problem današnje družine v luči ekumenizma. Potegnil je paralelo o pomenu edinosti v družini z edinostjo v Cerkvi po darovih in sadovih Sv. Duha.
Uvod v očenaš je imel pastor dr. Daniel Brkič. Poudaril je, da smo vsi povabljeni k duhovnemu ekumenizmu, h globokemu spreobrnjenju srca, k ljubezni do vseh. Molitev očenaša prihaja direktno iz Očetovega srca, zato je očenaš molitev celokupne Cerkve. Vera v Boga, ki je Oče, vrača človeku sočloveka, kajti bližnji je najkrajša pot do Boga. Bog nas ljubi, če v to verjamemo ali pa ne. 

Za pozdrav miru je spregovoril paroh Danijel Nikolić. Življenje v miru je prepoznavni znak za ljudi, ki so ustvarjeni po Božji podobi. Žal ljudje danes živijo pod vtisom zla in smrti, pri tem pa kot da pozabljajo na Ljubezen, ki je Bog, ki vse ljudi povezuje. Zato je odrešenje človeštva možno samo v medsebojni ljubezni, v edinosti skupnosti z Bogom, ki je naša Pot, Resnica in Življenje, je še dodal paroh Nikolić.

Na koncu ekumenskega bogoslužja je spregovoril dekan dr. Silvester Fabijan, ki je vsem prinesel pozdrave škofa Andreja Glavana in se v njegovem imenu zahvalil za sodelovanje na ekumenskem bogoslužju z željo, da bi vsi neprestano živeli pristni ekumenizem medsebojnega spoštovanja in ljubezni v Kristusu.

Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je