Slovenski pisatelj, kronist in humanist Drago Jančar bo za svoj opus prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost 2020 v višini 25.000 evrov. Obrazložitev žirije se glasi: »Jančar ob posamezniku odločno prikaže izkrivljenja naše zgodovine. V tem je ena velikih odlik njegove literature.«

Drago Jančar (1948) se je oktobra lani z nemškim prevodom romana In ljubezen tudi (Wenn die Liebe ruht) uvrstil na vrh lestvice najboljših knjig po izboru avstrijske nacionalne radiotelevizije ORF. Na nemškem govornem področju sta na močan odmev naletela tudi Jančarjeva romana Galjot in To noč sem jo videl.

Avstrijsko državno nagrado za evropsko literaturo letno podeljujejo za literarni opus evropskega avtorja ali avtorice, ki je v mednarodnem prostoru še posebej opažen oziroma opažena. Delo mora biti prevedeno tudi v nemški jezik. Med dosedanjimi nagrajenci so Patrick Modiano (2012), ki je pozneje prejel še Nobelovo nagrado, nagrajenec festivala Vilenica Mircea Cărtărescu (2015), Karl Ove Knausgård (2017), Zadie Smith (2018) in Michel Houellebecq (2019).

Viri: STA in Primorske novice, foto Luka Cjuha in s spleta

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je