V četrtek, 1. februarja 2024, sta Knjižnica Mirana Jarca (KMJ) in Kulturno društvo Severina Šalija (KDSŠ) ponudila številnim obiskovalcem tokratne večerne prireditve nepozabno predstavitev knjige DA, Življenje oziroma srečanje z ljubečima zakoncema Saro Ahlin Doljak in Bojanom Doljakom. 

Sara Ahlin Doljak, ki že vrsto let sodi med najvplivnejše pravnike v Sloveniji in ima korenine v Novem mestu, in Bojan Doljak, doktor farmacije, sta z obiskovalci delila ganljivo in obenem nadvse navdihujočo življenjsko zgodbo, ki jo je Sara zapisala v svoji knjigi DA, Življenje

Sara in Bojan imata kakovosten, ljubeč medsebojni odnos, ki ga Sara ceni in rada večkrat poudari, da materialnost mine, medsebojni odnosi pa ostanejo. Zakonca sta tudi starša hčerke in sina, pri katerih nista toliko ponosna na odličen šolski uspeh kot na njun zgled skromnosti, ki so ga učitelji prepoznavali in izpostavljali vsa leta šolanja. Skromna in hvaležna sta zakonca tudi sama, in tako zgled ne samo otrokoma, ampak tudi vsem nam, ki premalo cenimo ti temeljni vrednoti. 

Sara, ki predava na Evropski pravni fakulteti, je mediatorka, odvetnica, predana žena in mati, je pred leti zbolela za multiplo sklerozo, a je, kot npr. tudi Manca Košir, še vedno zaljubljena v življenje. Bolezen ji je vzela zmožnost premikanja nog, rok in govora ter ji prinesla odvisnost od pomoči drugih in od medicinskih pripomočkov, ni pa ji vzela veselja do življenja. Prizna, da so trenutki, ko ji volja upade, ko zajoče od znotraj, a ob zavedanju, da lahko vsako jutro reče da in vstane, se razpoloženje vrne, in je vesela, da je še en dan, v katerem lahko ustvarja in je lahko med ljudmi, ki jih ima rada. Pravi, da ji je bolezen tudi veliko dala.  Ko je ostala brez sposobnosti izraziti misli s svojim glasom, je še bolj vzljubila življenje. Dojema ga kot dar. V življenju išče nove poti, ki dvigajo. Le tako pride do pravih sprememb, v malem in velikem. V moj izvod knjige DA, Življenje je zapisala: Ko sem osmislila trpljenje, sem začela živeti; zato vsako jutro DA, Življenje.

V večeru, ki je bil nabit s čustvi, je Sara, ki komunicira s pomočjo komunikatorja, postala navdih mnogim obiskovalcem in verjamem, da bo tudi bralcem knjige DA, Življenje. Zakonca sta doživela tak aplavz, kot ga baje v KMJ še ni bilo.

Besedilo in fotografija: Marjana Štern

Kategorije: Zgodilo se je