Vsestranski kulturnik, filozof, sociolog in politik Franci Pivec (1943) je prejel visoko avstrijsko odlikovanje – častni križ za znanost in umetnost I. reda Republike Avstrije. Visoko odlikovanje so Pivcu izročili v petek, 3. julija 2020, v prostorih avstrijske rezidence v Ljubljani, in sicer za njegova izjemna prizadevanja in zasluge za poglobitev dobrih odnosov med Slovenijo in Avstrijo na številnih kulturnih področjih.

Avstrijska veleposlanica Sigrid Berka je v nagovoru ob izročitvi priznanja poudarila, da je Avstrija Pivcu izkazala priznanje za dosedanje dosežke na področju čezmejnega sodelovanja, in se mu hkrati zahvalila za dolgoletno negovanje kulture dialoga spominov med sosednjima državama. Na avstrijskem veleposlaništvu so še zapisali, da Francija Pivca zaradi njegovih številnih aktivnosti na področju znanosti, družbe in kulture štejejo med vidnejše osebe v slovenskem javnem prostoru. Poleg številnih drugih dejavnosti je bil Pivec vrsto let še posebej prepoznaven kot aktiven podpornik nemško govoreče narodne skupnosti v Mariboru in Sloveniji, od leta 2013 pa sodeluje v avstrijsko-slovenski skupini dialoga Peace Region Alp-Adria ter podpira prizadevanja koroške skupine za vzdrževanje čezmejne komemorativne kulture.

Za svoje delo je Pivec doslej prejel tudi številna slovenska priznanja, nazadnje zlato plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za življenjsko delo, več organizacij pa ga je izbralo za svojega častnega člana.

Viri: STA in Večer, fotografije pa so s spleta

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je