REZKA POVŠE JE ZMAGALA

Članica našega društva Rezka Povše se je udeležila literarnega natečaja, ki ga je že junija 2021 razpisalo Kulturno društvo Norma 7 iz Ajdovščine na temo Ženska včeraj, ženska danes

Zmagovalka literarnega natečaja je pesnica Rezka Povše, članica KDSŠ, za zmagovalni prispevek – cikel petih pesmi z naslovi Anksiozna motnja, Eva, Pikapolonica se je napila, Rodila se je hči in Zajtrk s črepinjami. Kulturno društvo Severina Šalija, članici Rezki Povše za zmago na literarnem natečaju, iskreno čestita!

Na natečaju je sodelovalo okoli 140 udeležencev, ki so predstavili svoja dela s področja literature, poezije, fotografije, risbe, grafike in ročnih  umetnin. Kamenček v mozaiku razpisane teme so prispevali tudi ustvarjalci iz Novega mesta, Maribora in Avstrije. Vsa dela so bila objavljena v obsežnem zborniku na 170 straneh, ki je neizčrpen vir lepih spominov, izkušenj, doživetij in resničnih življenjskih zgodb žensk iz različnih obdobij. Izdajo multikulturnega zbornika sta omogočila Občina Ajdovščina in Javni sklad za kulturne dejavnosti RS v Ljubljani.

C:\Users\uporabnik\Desktop\OSEBNO - FRANCI KONCILIJA\3 - PRISPEVKI V PRIPRAVI\ŽENSKA VĆERAJ, ŽENSKA DANES - REZKA POVŠE\FOTKA - 3.jpg

Večkulturni Zbornik Ženska včeraj, ženska danes.

ŽENSKA VČERAJ, ŽENSKA DANES

Kulturno društvo Norma 7 je v okviru avtorskega projekta »Pišimo skupaj!« razpisalo VII. javni literarno-likovni natečaj, ki ga je naslovilo Ženska včeraj, ženska danes. Z njim je povabilo k sodelovanju literarne ustvarjalke in ustvarjalce, mentorje in mentorice, da bi razmišljali o ženski, o njej, ki je vse, a hkrati nič, o ženski nekoč in ženski danes. Ne samo da se je tema izkazala kot neusahljiv vir zapisov različnih literarnih zvrsti in žanrov, ki je zaobjemal domišljijo, asociacije, spomin, resnično dogajanje, temveč tudi kot vir likovne tvornosti. Razpis je tako presegel zgolj literarno govorico, saj je nagovoril tudi slikarje, fotografe, grafike, ilustratorje, izdelovalce ročnih umetnin, ki so s svojim pogledom, ta je velikokrat nadgrajeval besednega, izrekali svoj pogled in sporočilo o ženski. Iz vsega obširnega gradiva je nastal zbornik, ki ne vsebuje le prispevkov literarnega natečaja, ampak ga vsebinsko sooblikuje likovni del, torej gre za večkulturni zbornik, poimenovan Ženska včeraj, ženska danes.

Ajdovščina

ANKSIOZNA MOTNJA

Diagnozo
so mi postavili,
generalizirano anksioznost.
Tako mi povedo
gospod doktor:

»Motnja ni nič posebnega,
veliko žensk jo ima,
nesmiselne zaskrbljenke za moža in otroke, 
dom, za službo.
V postelji se ne morejo  sprostiti,
glava boli,
težko dihajo,
tesnoba, strah,
podnevi nervozno hite kot mravljice.
Moški nimamo te diagnoze!
Bomo predpisali kapsule:
Helex, Apaurin, Prozac!«

V globokih izdihih in vdihih
se mi krči plašno srce.
Slišim svoj odmev:

»Ja, dragi! 
Da, dragi!
Ti imaš prav, dragi!
Izvoli, dragi!

Kar želiš, moj ljubi,
takoj bo, dragi!«
Sključena tiha senca sem,
vlečem bremena ljubezni, 
postrežnica moškemu svetu,
skrivam razum v predalu modrosti.
in upogibam kolena.

Rezka Povše

HVALNICA ŽENSKI

V spremni besedi Zbornika je urednica Tereza Dolenc Rebek zapisala:

Odlika ženske je esenca, ki se je ne dá naučiti, je edinstveni izraz njene biti, saj »zasije v popolnosti takrat, ko utelesi svoj notranji dragulj«. Zbor ženskega glasu in glasu o ženskah, zbranega v Ženska včeraj, ženska danes, je neprecenljive vrednosti, v spomin in opomin doti vseh žensk v zgodovini, od Eve naprej. Vsak prispevek je svet zase, svet okoli nas in svet v nas, svet, ki razkriva skrite spomine, hrepenenja, bolečine, radosti, svet, ki slavi ženske, se jim, včasih z zamudo, poklanja, predvsem pa praznično vzklika ŽIVELA ŽENSKA!

Vir in fotografije so s spleta.

Zbral in uredil : Franci Koncilija

Kategorije: Društveno