V okviru nacionalnega Unescovega projekta, v sodelovanju Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in Gimnazije Novo mesto, je v sredo, 07.03.2018 na Gimnaziji v prostorih knjižnice ponovno potekala Živa knjižnica, ki je odstirala zgodbe in življenja ljudi, odprla razmišljanja in spodbudila pogovore o predsodkih.

 Na Živi knjižnici je sodelovalo 13 živih knjig: muslimanka, sirska študenta, gej par, Romkinja, veganka, borka za živali, rejnica, prostovoljka, begunec, upokojenka-starostnica in še in še. Žive knjige so z bralci, dijaki in dijakinjami iz Ptuja, Brežic, Pišec in Novega mesta delile svoje izkušnje in doživetja, predvsem pa so razbijale ustaljene negativne vzorce o posameznih skupinah, ki bi jih družba najraje potisnila na obrobje. Mladi bralci so se tako na več kot 130 izposojah v živo soočali s stereotipi in predsodki ter se izobraževali o vrednotah in človekovih pravicah.

Marinka Miklič kot živa knjiga Upokojenka v pogovoru z udeleženci. (Foto: Maja Žunič)

Živo knjigo z naslovom Upokojenka je predstavljala članica našega društva Marinka Miklič, ki je mladim bralcem v sproščenem, tudi nekoliko hudomušnem pogovoru uspešno razbijala in ovrgla zakoreninjene vzorce, da so upokojenci osamljeni, brez prijateljev, hobijev, da ne obvladajo računalnika, da so izključeni iz družabnega življenja. Med knjigo in bralci se je razvilo skoraj nekakšno zavezništvo v smislu, da mladi starostnikov ne potiskajo v izolacijo, da razumejo staranje, tudi umiranje, da se bogatijo z njihovimi izkušnjami, da se radi družijo z dedki in babicami, da v njih najdejo zaveznike, skratka, da se mladi in stari zelo dobro razumejo.

Na koncu so mladi bralci v anketi zapisali, da je Živa knjižnica čudovita izkušnja, ki bi jo želeli naslednje leto ponovno prebrati.

M. M. M.