Knjižnica Mirana Jarca je bila v sredo zvečer, 26. septembra 2018, spet središče novomeškega kulturnega dogajanja. Tokrat je bil v Trdinovi čitalnici zanimiv pogovorni večer s pisateljico Azro Širovnik, ki so ga poimenovaliVečer Azre in glasbe. Pogovor je vodila svobodna novinarka Lidija Jež, večer pa so pripravili Zavod Boter Novo mesto, Kulturno-umetniško društvo Sevdah Novo mesto in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto. Glasbena gosta – Duo aritmija – sta zaigrala nekaj tradicionalnih bosanskih pesmi sevdalink. Na zanimivem večeru se je zbralo okoli sto ljudi.

Azra Širovnik se je rodila v Banjaluki v Bosni in Hercegovini, v svojem srcu pa še vedno nosi vse strahote bratomorne vojne. Iz Bosne je odšla v Ljubljano, kjer je diplomirala iz ekonomije. Danes je njeno življenje razpeto med Bosno, Slovenijo, Nizozemsko in Španijo, saj ima v teh državah mamo, otroke in vnuke. Ni feministka, svobodo pa si vedno vzame. Njena življenjska modrost je odkrivati bistvo sočutja in spoštovanje do soljudi, še posebej v zakonu med možem in ženo. V pogovoru je nekajkrat poudarila, da današnje generacije ne znajo sprejemati odgovornosti za svoje življenje in življenje drugih ljudi.

»Pisateljica Azra skozi ljubezenske in erotične zgodbe občuti izpovedovanje kot svoje najvišje poslanstvo. Njen prvi roman z naslovom Za ovinkom zakona je izšel že leta 1992, sledilo jih je še šest, med drugimi tudi zelo odmeven roman, ki ga je naslovila Pusti otrokom, naj se smejejo. To je rahločutna, pronicljiva pripoved o čustvenem, duhovnem in telesnem zorenju mlade žene Nerme in njenega moža Matjaža, ki doživljata veliko preizkušenj na vseh življenjskih področjih,« je zapisala Renate Rugelj v oceni knjige v Bukli. Gre za avtobiografski roman, v katerem Nerma predstavlja Azro, Matjaž pa njenega moža Janeza Širovnika. Na vprašanje moderatorke, o čem bo pisala v naslednji knjigi, je Azra odgovorila, da bo to knjiga o vrednotah odnosov med moškim in žensko, ker čuti, da je dandanes povsod po svetu prisotna odsotnost pravega vzgojnega sistema mladih ljudi. Po pogovoru so udeleženci lahko zaužili pristno bosansko hrano, predvsem slaščice.

(Fotografije: splet in Franci Koncilija)

Pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je