UVOD

23. aprila praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Praznik je tesno povezan s književnostjo. Leta 1616 sta na isti dan – 23. aprila – umrla znamenita književnika Miguel de Cervantes in William Shakespeare. V počastitev teh dveh in vseh drugih književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil 23. april za svetovni dan knjige.

 V Sloveniji je praznik naletel na odličen sprejem in odziv; iz enega dneva smo praznik raztegnili na pet dni. Z idejo in geslom Podarimo knjigo smo 23. april uvedli kot dan podarjanja knjig in dan prizadevanj za večjo prodajo knjig, za ukinitev davka na knjige na primer.

KATALONCI IN NOVOMEŠČANI SMO POVEZANI

Praznik je povezan tudi s Katalonijo. 23. aprila, ko goduje sveti Jurij, je v Kataloniji dan ljubezni in književnosti in Katalonci si po tradiciji izmenjavajo vrtnice in knjige kot znak hvaležnosti. Spodbujajo pa tudi k prodaji knjig: kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar še vrtnico. Navsezadnje smo Novomeščani tesno povezani s Katalonci, natančneje s prebivalci občine Vilafranca del Penedes, ki je blizu Barcelone. Obe občini povezuje partnerska pogodba o medsebojnem sodelovanju, v mestu Vilafranca del Penedes pa so eno ulico poimenovali Novo mesto.

Človeški stolp je simbol Kataloncev

V zadnjih letih se je pobuda »knjige in vrtnice« razširila po več kot petdesetih državah sveta. Pridružilo se ji je tudi Društvo slovenskih pisateljev, ki je lani prvič odprlo vrata na slovenska virtualna tla. Nekatere pisateljice in pisatelji, pesnice in pesniki so delili z nami virtualno vrtnico in svojo najljubšo knjigo. Zraven so delili tudi svoja sporočila.

FERI LAINŠČEK, NJEGOVA NAJLJUBŠA KNJIGA IN SPOROČILO

»Knjiga, ki ima na mojih policah posebno mesto, se začne z verzi:

Sončna ura dobro ve,

šteti temnih ur ne sme …

Gre za zbrane pesmi Frana Milčinskega Ježka, njen naslov je Sončna ura, leta 2011 pa jo je natisnila založba Sanje. Ježka imam rad zato, ker se na poti na Parnas ni nikoli prerival, za njim pa je kljub temu ostala tudi izjemna pesniška zapuščina.«

ZAKLJUČEK

»Če ne bomo brali, nas bo pobralo« je bilo eno od življenjskih vodil našega rojaka Toneta Pavčka, ki ga je nekdo parafraziral v »Če bomo brali, nas ne bo pobralo.«Gre le za drugačno predstavitev iste maksime, po kateri naj bi se vsi ravnali.

Pesnik Tone Pavček

NAJ ŽIVE KNJIGE – NAŠE PRIJATELJICE!

Marjana Štern

Kategorije: Zgodilo se je