V soboto, 20. junija 2020, zvečer je v Galeriji Dolenjskega muzeja predsednik Odbora za promocijo kulturne dediščine Novo mesto in član Kulturnega društva Severina Šalija (KDSŠ) prof. dr. Miha Japelj Dolenjskemu muzeju podaril dragoceno umetnino akad. slikarja Štefana Planinca. Dolenjski muzej je ob tej priložnosti pripravil kulturni program z mladimi glasbeniki iz Glasbene šole Marjana Kozine v Novem mestu. Slavnostni govornik je bil akad. prof. dr. Milček Komelj.

Nekaj dni pred tem pomembnim in posnemanja vrednim dogodkom sta dr. Miho Japlja sprejeli direktorica Dolenjskega muzeja Jasna Dokl Osolnik in kustosinja Katarina Dajčman; na sestanku so se dogovorili o podrobnostih predaje Planinčeve slike, ki bo odslej na varnem in na voljo ljubiteljem likovne umetnosti. Potem je sledil glavni in najpomembnejši dogodek.

Na slovesnosti je najprej spregovorila direktorica, ki se je darovalcu zahvalila za tako plemenito dejanje in poudarila pomen darovanja umetnin muzeju, saj denarja za te namene vedno primanjkuje. V nadaljevanju je spregovoril prof. dr. Miha Japelj, ki je orisal svoje doživljanje lepote likovne umetnosti s posebnim poudarkom na umetniku Planincu in virologu in infektologu prof. dr. Likarju, s katerima je prijateljeval. Akad. prof. dr. Milček Komelj pa je predstavil umetniški duh in nadarjenost akad. slikarja Štefana Planinca, s posebnim poudarkom na sliki, ki jo je Japelj daroval muzeju, kar vse je bilo že davno napisano v Komeljevi monografiji, ki jo je naslovil Planinc,podnaslovil pa Fantastična pravljica o zavetjih prasvetov.Sliko, ki jo je dr. Japelj poklonil Dolenjskemu muzeju, je Štefan Planinc naslovil In memoriam – Drenov bataljon, 1971;slika je barvno reproducirana, kar pomeni, da jo je Planinc štel med svoja reprezentativna dela. V zvezi z njo je Milček Komelj med drugim zapisal: »V podobah iz slovenske zgodovine pa izstopata spomina na usodo Pohorskega in Drenovega bataljona. Na sliki In memoriam je šabloniziran mrtvaški portret legendarnega Šarha, desno pa so kot podobice nanizane figurice mrtvih ter kaplje krvi v temni ploskvi, ki učinkujejo v abstraktni razpršitvi. V drugi obliki pa se je umetnik v doživljanju žrtev navezal neposredno na stari Egipt. V zgornjem pasu slike na cesti pod grozečimi oblaki je naslikal skrčeno mumijo, kot aluzijo na smrtno usodo Slovencev, ki smo jo videli že drugje, in zadaj morda slutnjo Triglava, spodaj v trojno razdeljeni predeli pa sta mrtva partizana odviti faraonski mumiji ter med njima mumijast romar pod jajčastim soncem. S tem slikar namiguje, da je življenje enako smrtonosno v vseh časih …« Na koncu govora je Komelj še dodal, da bo slika za Dolenjski muzej in Galerijo gotovo pomembna pridobitev, sicer pa je Planinčeva zapuščina pristala v galeriji v Slovenj Gradcu.

Na ravni Kulturnega društva Severina Šalija si podobnih dogodkov še želimo, saj smo s tem dokazali, da nas v Novem mestu, kjer živi kultura, lepota likovnega ustvarjanja vseh vrst globoko povezuje.

Fotografiral in pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je