V torek, 9. aprila 2019, zvečer je v Trdinovi čitalnici knjižnice Mirana Jarca, na 9. Šalijevem večeru KDSŠ, znani novomeški pesnik in član KDSŠ Smiljan Trobiš predstavil že svojo 27. pesniško zbirko, ki jo je naslovil Plivkanja. Izdajo omenjene pesniške zbirke Trobiševih senryujev je z denarnim prispevkom omogočilo tudi KDSŠ. Na 9. Šalijevem večeru, ki sta ga finančno podprli Krka, tovarna zdravil in MO Novo mesto, se je zbralo okoli 40 članov in drugih, ki so z zanimanjem spremljali pester in zanimiv kulturni dogodek, odlične solistične nastope sopranistke Urške Kastelic iz Ljubljane pa so navzoči vsakokrat nagradili z močnim in dolgim ploskanjem.

Uvodoma je Franci Koncilija najprej opravičil odsotnost moderatorja Marjana Pungartnika iz Maribora, ki se zaradi bolezni dogodka ni mogel udeležiti. Sledila je kratka predstavitev Trobiševe pesniške zbirke, pesnika samega ter sopranistke Urške Kastelicin pianistke in skladateljice Aleksandre Naumovski Potisk. V nadaljevanju večera je Tomaž Koncilija v presledkih večkrat prebral nekaj Tobiševih senryujev, sopranistka Urška Kastelic pa je čudovito zapela tri znane operne arije, med njimi kot zadnjo tudi priljubljeno pesem Franza Schuberta Ave Maria. O Trobiševih senryujih je recenzent njegove pesniške zbirke, predsednik KDSŠ akad. prof. dr. Milček Komelj, zapisal: »Življenje se mu kot lepota bivanja v svoji smiselnosti predaja samo. Stvari umeva, ko jih ne misli, rešitve najde, ko si zanje ne prizadeva, in s samim seboj se sreča, ko v prizadevanju odneha ter se samo prepušča življenju, tako kot jeziku, s katerim taka dojetja in duhovne izkušnje ubeseduje. Na svet gleda kot na svetlobo in prav tako zre na njegove ljudi…«

Na koncu zanimivega večera, ki so ga prisotni spremljali z zanimanjem in zadovoljstvom, so spregovorili še trije člani KDSŠ. Najprej je spregovorila Rezka Povše, ki se je v imenu Literarne sekcije Snovanja, ki že 17 let deluje v Društvu upokojencev Novo mesto, zahvalila Smiljanu Trobišu za njegovo nekajletno uspešno vodenje te sekcije.Povedala je še, da so izdali že 11 pesniških zbirk, slednjo te dni z naslovom Prvikrat. Potem je spregovoril prof. dr. Miha Japelj o pomenu besedne umetnosti in se zahvalil Trobišu za njegov celoten ustvarjalni opus. Na koncu pa je spregovorila Stanka Starešinič, ki se je zavzela za večjo prepoznavnost pesnika Smiljana Trobiša na celotnem slovenskem prostoru. Sledilo je še prijetno druženje obiskovalcev večera ob dobri zakuski in pijači.

(Fotografiral: Marko Klinc)

Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je