140-letnico rojstva pesnika, dramatika, esejista in prevajalca Otona Župančiča je Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine obeležilo z literarnim natečajem na temo domoljubja. Nagrajence natečaja in zbornik prispevkov so predstavili na zaključni prireditvi v Parku Rastoče knjige pri Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu. Ob tej priložnosti so slovesno odkrili nov list z Župančičevim verzom na skulpturi Rastoča knjiga.

Kot je povedala predsednica društva dr. Jožica Jožef Beg, je bil odziv na že tretji natečaj društva, ki je potekal pod naslovom Hodil po zemlji sem naši, zelo dober. Udeležilo se ga je 74 avtorjev iz vse Slovenije s 122 prispevki, izmed katerih sta komisiji, ena za osnovnošolce in srednješolce ter druga za odrasle pisce, izbrali najboljše.

Nagrade so prejeli: med šolarji Neža Ilovar in Nina Pečnik z Osnovne šole Center Novo mesto, Eva Puhek in Neža Cerinšek z Gimnazije Novo mesto, med odraslimi pa Irena P. Beguš (Ljubljana), Ana Manfreda (Nova Gorica), Darinka Kozinc (Solkan), Maks Starc (Novo mesto), Dragana Marošević (Ljubljana) in Lidija Basarac (Dragatuš). Na prireditvi so nagrajenci prebrali svoje prispevke ter prejeli priznanja in nagrade. Sicer pa so vsi prispevki udeležencev natečaja tudi letos objavljeni v zborniku pokrajinskega slavističnega društva, v katerem je predstavljena dejavnost društva v minulem letu, ter prispevek o Župančiču, ki so mu posvetili letošnji natečaj.

Na prireditvi so obeležili tudi petletnico Rastoče knjige, katere idejni oče je dr. Janez Gabrijelčič. Zato so v parku Rastoče knjige pri knjižnici slovesno odkrili nov list – novomeški župan Gregor Macedoni, direktor Knjižnice Mirana Jarca Borut Novak in predsednik Državnega sveta (DS) RS Alojz Kovšca. Slednji je v nagovoru poudaril, da Novo mesto tako tudi na simbolni ravni izpričuje, da je mesto, zavezano knjigi in kulturi. »Ko smo v Državnem svetu pred 18 leti podprli projekt Rastoče knjige, si nismo predstavljali, da se bo ta ideja tako razrastla. Podpiramo take pobude civilne družbe, saj spodbujajo vrednote znanja, kulture in ustvarjanja na vseh področjih ter nam pomagajo, da rastemo kot narod. Globalizacija je namreč nevarni talilni lonec nacionalnih kultur,« je dejal v nagovoru.

Prireditev, ki jo je povezovala Carmen L. Oven, sta popestrila novomeška glasbena skupina Ješča vešča in Marko Pršina, ki je kot Oton Župančič prebral do zdaj neznano pismo svoji sorodnici Mariji Zupančič (poročeni Henigman) iz Dolenjskih Toplic.

Pripravila in foto: MiM in L. M.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”26″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”90″ thumbnail_height=”60″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Samodejno predvajanje]” template=”/home/kdseveri/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]