V petek, 5. oktobra 2018, je novomeška gimnazija, ta častitljivi hram učenosti, postala prva izmed vseh slovenskih gimnazij, ki je tudi uradno pristopila k slovenskemu in mednarodnemu projektu Rastoča knjiga. Kip rastoče deklice, ki ga je izdelal akademski kipar Tomislav Blažević, dobesedno pooseblja ideji Rastoče knjige o  spoštovanju in medsebojni ljubezni. Kip, ki so ga nekateri takoj poimenovali Gimnazijka z Rastočo knjigo in stoji pred vhodom v gimnazijsko knjižnico, so odkrili Martina Vuk, državna sekretarka RS na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, župan Mestne občine Novo mesto mag. Gregor Macedoni in ravnateljica Gimnazije Novo mesto Mojca Lukšič. V novomeški gimnaziji je bila tako odkrita 40. Rastoča knjiga v Sloveniji. Na slovesnosti v atriju se je zbralo več kot sto dijakov, profesorjev in nekdanjih gimnazijcev, kulturni program pa so po zamisli profesorja Tomaža Koncilije odlično izvedli dijakinje in dijaki z recitacijami, plesom in glasbo. Idejni oče projekta Rastoča knjiga je nekdanji gimnazijec, Novomeščan dr. Janez Gabrijelčič.  

Uvodoma sta dijakinji predstavili projekt Rastoče knjige, ki ga ne uresničujejo samo v Sloveniji, ampak tudi v 14 drugih državah, npr. v Franciji, Rusiji, Indiji in drugod. S tem projektom vsi ljudje dobre volje izražajo hvaležnost za življenje s knjigo od začetkov pismenosti pa vse do danes.

V nadaljevanju je ravnateljica Mojca Lukšič poudarila, da je z Rastočo knjigo novomeška gimnazija že del evropske kulturne dediščine, še posebej v mesecu skupnega branja za dvig bralne kulture. Povedala je, da so bili pred stotimi leti gimnazijski maturanti trije znameniti Slovenci in Novomeščani: olimpionik Leon Štukelj, pesnik, pisatelj in dramatik Miran Jarc in prvi slovenski avantgardni književnik Anton Podbevšek. Kmalu za njimi je maturiral tudi Bogdan Osolnik, Novomeščan, partizan, sedaj 98-letnik.

Župan mag. Gregor Macedoni je obujal spomine na gimnazijska leta, pohvalil je edino dolenjsko založbo Gogo in pozdravil vrednote Rastoče knjige, saj dajejo energijo, znanje in spoštovanje vsem ljudem. 

V središču pozornosti, zlasti pri mladih gimnazijcih, je bil dr. Janez Gabrijelčič. V svojem nagovoru je poudaril valovanje vzdušja Rastoče knjige. Vsi ljudje smo si podobni v različnosti, zato moramo drug drugega spoštovati, povezuje pa nas tudi ljubezen do knjige, saj smo Slovenci na poseben način tudi narod knjige s Primožem Trubarjem na čelu. Danes je za Slovence najpomembneje, da se prenehajo sovražiti in se začnejo spoštovati in ljubiti. Poleg tega je za Gabrijelčiča pomembno tudi spoznavanje samega sebe v duhu maksime Reneja Descartesa Cogito, ergo sum.  

 V nadaljevanju kulturnega programa so gimnazijci zaigrali in zapeli kratko besedilo iz Trdinovih Bajk in povesti o Gorjancih, ki ga je uglasbil  gimnazijec, glasbenik in Novomeščan dr. Marijan Dović, maturant Martin Koncilija pa je prebral misli Frana Detela o življenjskih načelih in vzgojnem pomenu gimnazije. Dijaki so recitirali tudi pesmi gimnazijca Dragotina Ketteja in profesorja Janeza Kolenca o reki Krki, plesalca Jasna Potočar in Nal Lakič pa sta uprizorila vrhunski balet v spomin baletniku in gimnazijcu Pinu Mlakarju. Po kulturnem delu so se obiskovalci premaknili h gimnazijski knjižnici, kjer so odkrili kip Gimnazijke z Rastočo knjigo, državna sekretarka Martina Vuk pa je pri tem dejala: »Želim, da bi vas Gimnazijka z Rastočo knjigo nenehno spominjala na lepoto slovenske besede in da ne bi simbolizirala samo pogleda v preteklost, ampak tudi v smelo in kreativno prihodnost z drznimi koraki ob zavedanju našega jezika in kulture.«  

Na koncu so prebrali hvalnico Rastoči knjigi, ki jo je napisal pesnik Tone Pavček: »Rastoča knjiga je več kot knjiga, je skrinja narodne zaveze, je duh, ki se nad časom dviga, je zvezda stalnica: ljubezen.«   

Fotografije: Marko Klinc

Napisal: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je