V ponedeljek, 20. maja 2024, so na vrtu Plečnikove hiše v Ljubljani podelili Plečnikove nagrade 2024. Gre za osrednja nacionalna priznanja, za presežke na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture in notranjega oblikovanja.V atriju Mestnega muzeja pa je bila v torek, 21. maja 2024, okrogla miza z žirijo in prejemniki nagrad na temo časa in dialoga v arhitekturi, v galeriji Dessa pa odprtje razstave nagrajenih projektov. 

Strokovna žirija, ki ji je predsedoval arhitekt Matej Vozlič, je odločala med 45 predlogi. Po Vozličevih besedah je bilo med prijavljenimi veliko mladih, kakovostnih ustvarjalcev. Zaradi odličnosti prijavljenih del je komisija svoje delo sprejela z veseljem, predvsem pa s poglobljenim preizpraševanjem o vseh relevantnih temah. »Pri podelitvi Plečnikovih nagrad gre praviloma za arhitekturo, ki presega zgolj predpisane norme in ustaljene prakse. V procesu odločanja sta pretehtala razmislek o fenomenu časa in brezčasnost v arhitekturi ter prepoznavanje jasnih, hkrati pa kompleksnih arhitekturnih kulturnih dialogov, ki so jih avtorji vtkali kot nadaljevanje zgodovinskih konceptov, lastne inovativnosti in povezanosti z naravo. Plečnikova odličja za leto 2024 nam sporočajo, da imamo v Sloveniji visoko raven arhitekturne produkcije, ki spoštuje prostor in naravo. Takšna arhitektura je sposobna inovativno odgovarjati na številne kompleksne zgodovinske teme in jih nadaljevati v ponos slovenske kulture in družbe,«je še povedal predsednik strokovne žirije Matej Vozlič.

C:\Users\uporabnik\Desktop\NM - ŠKOFIJSKA SPLETNA STRAN -PRISPEVKI\DIAKONIRANJE - DOPISI\A - POBUDE ZA DIAKONIRANJE NA ŽUPNIJAH\DIAKONIRANJE - RAZBOR\ŽUPNIJA - RAZBOR\VALENTIN STANIČ\ŽIČE.jpg

Prenova cerkve v Žički kartuziji

Prestižno nagrado v kategoriji arhitekturne realizacije večjega merila so prejeli arhitekti, zaslužni za nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika v znameniti Žički kartuziji. Plečnikovo medaljo v kategoriji arhitekturne realizacije manjšega merila pa je prejela skupina arhitektov za prenovo skladiščnih hal na Litostrojski cesti v Ljubljani z naslovom 2 prenovi. V obeh projektih je vzpostavljeno ravnovesje med grobimi industrijskimi elementi in čistim, za življenje primernim zaključkom. 

Plečnikovo medaljo v kategoriji javnega prostora pa je prejel tudi projekt Brv Leona Štuklja za pešce in kolesarje v Irči vasi. Kot piše v utemeljitvi, je brv spoštljivo umeščena v prostor, z reko Krko vzpostavlja tesen odnos in dosega ravnovesje, v katerem gradnja dopolnjuje naravno okolje. 

Ana Kučan in Mateja Kurir sta prejeli Plečnikovo medaljo za strokovno publicistiko, medaljo za bogatitev prostorske kulture pa je prejela Meta Kutin. Slavnostni dogodek pa so sklenili s podelitvijo štipendije Plečnikovega sklada Neži Brankovič za magistrsko delo Dom v zalivu, ki se nanaša na idejno zasnovo prenove Narodnega doma v Trstu.

Fotografije so s spleta.

Vir: Dnevnik

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je