Maleševe ilustracije Prešernovega Sonetnega venca na ogled v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu – Nastale pred 80 leti

Pripravil: Franci Koncilija

V Trdinovi čitalnici Knjižnice Mirana Jarca v Novem mestu je bila v torek, 20. junija 2017, ob 18. uri otvoritev likovne razstave ilustracij Mihe Maleša, ki so jo ustvarjalci poimenovali »Sonetni venec Franceta Prešerna«.« Razstava je posvečena 170. obletnici prve knjižne objave Sonetnega venca v Poezijah Franceta Prešerna (1847), 80. obletnici prve izdaje Sonetnega venca z ilustracijami Mihe Maleša (1937) in 30. obletnici smrti Mihe Maleša (24. 6.1987). Dogodek so poleg Knjižnice Mirana Jarca pripravili še Osrednja knjižnica Celje, Medobčinski muzej Kamnik in Galerija Mihe Maleša iz Kamnika.

Brigita Petre, solistka vokalno-instrumentalne skupine Kitarakon, je v uvodu zapela slovensko himno. Maloštevilno publiko sta nato nagovorila direktorja novomeške in celjske knjižnice Borut Novak in Srečko Maček. Poudarila sta pomen razstave v Novem mestu. Ta temelji na povezavi Prešerna in njegove muze Primičeve Julije, ki je živela v Novem mestu in je pokopana na pokopališču v Šmihelu.

Razstava  je bila postavljena tudi v spomin na 30-letnico  smrti slikarja Mihe Maleša, ki je po rodu Kamničan. Novak je poudaril tudi mednarodni pomen razstave, saj je bila na ogled tudi v Puli in Karlovcu.

Breda Ilich Klančnik. (Foto: F. Koncilija)

V nadaljevanju je spregovorila umetnostna zgodovinarka, kustosinja Breda Ilich Klančnik. Predstavila je ustvarjalni opus Mihe Maleša. Ta obsega grafiko, ilustracijo, risbo, keramiko, tapiserijo in vitražno tehniko, ukvarjal pa se je tudi s fotografijo. Klančnikova je poudarila, da  Malešev likovni svet odlikujeta elegantna in lahkotna linija ter mehko lirično občutje, v iskanju sozvočja forme in ritma pa je sledil fauvističnemu slikarskemu principu. V Maleševem opusu posebno mesto zavzema portretna galerija slavnih Slovencev, največ pozornosti pa je posvetil prav našemu najpomembnejšemu pesniku Francetu Prešernu. Tu blesti njegova serija tridesetih gravur, posvečenih Sonetnemu vencu, ki je tudi središče razstave v Novem mestu.

Maleševa portreta Prešerna in Primičeve Julije.

Miha Maleš je tako postal zelo cenjen ustvarjalec in ilustrator Prešernove ljubezenske lirike, ki jo je na edinstven način prepletel z liki. S tem je potrdil, da so njegove likovne stvaritve enakovredne pisani besedi – poeziji. Zato so njegove risbe vedno aktualno in ni čudno, da Maleša nekateri kritiki imenujejo kar pesnika oblike.

Na koncu je vse prisotne pozdravila umetnikova hči Travica Maleš Grešak, ki se je vsem soavtorjem razstave iskreno zahvalila za tako lep spomin na njenega očeta. Razstava bo odprta do konca avgusta.

Miha Maleš  (wikipedija)