UVOD

V sodelovanju z novomeško Založbo Goga je Delo te dni izdalo knjigo Kozmologija o skoraj petdesetih zapisov uglednega slovenista dr. Kozme Ahačiča, ki je leta 2017 postal Delova osebnost leta z obrazložitvijo, da je »jezikoslovec, ki iz slovenščine dela zaveznika«.

Kozmologija je zbirka igrivih esejev, kjer se prepleta punk s klasiko in pop z eksperimentalno glasbo. Ahačič piše o šolstvu, o jezikovnih vprašanjih, pa vse do problemov sodobne znanosti. Vsi njegovi razmisleki vodijo k temeljnim človeškim vprašanjem, recimo: kako najbolje izkoristiti čas, ki nam je na voljo; kako preseči površnost in doseči poglobljenost, ki edina daje izjemne rezultate; kako ob ukvarjanju s podrobnostmi razumeti tudi celoto; kako ohranjati notranji mir sredi vsakdanjega vrveža; kako se spopadati s sodobnim, »poenostavljenim« svetom? Avtor je prepričan, da se svoboda posameznika začne v trenutku, ko nam je povsem vseeno, ali okolica naše trenutno delo dojema kot zmago ali kot poraz. Ahačič je kolumne pisal v redni rubriki za časnik Delo.

DUHOVNA KOZMOLOGIJA KOZME AHAČIČA 

Dejstvo je, da avtor ostaja v svojih refleksijah in sodbah dovolj splošen, da te iz partikularnega preskočijo v univerzalno, obenem pa seveda tudi dovolj neujemljiv, da bi morda kdo povprašal, »kaj nam pa ta Ahačič sploh veli?« Takšen ostaja tudi vsakič, ko se nam zdi, da smo le nekaj korakov pred tem, da se bomo soočili z osebami, ki jih opisuje. Tako je in ostaja »temeljni kamen« Ahačičevega pisanja v zavezanosti znanosti, jezikoslovju in humanistiki, morda kar razsvetljenskim načelom in svobodomiselnosti. Slednje je v kolumnističnem kozmosu svojevrstna redkost, no, vsaj med izpostavljenimi imeni, med katera sodi tudi avtor Kozmologije. Moment, ko se ustavi, preden bi napravil »nujno« napačen korak, tako bržkone sodi med najmočnejše atribute pričujočega dela.
Njegovi zapisi, katerih namen je zgoščeno predstaviti neko problematiko, ki prav mogoče sovpada z duhom časa, so zato vedno aktualni in privlačni, hkrati pa je branje Kozmologije tako izrazito odvisno tudi od našega bralskega ozadja. In morda je prav zato pri tovrstnih izdajah fokus na avtorja pogosto tako pomemben, kar v konkretni izdaji ponazarja že naslov, ki implicira na avtorjev izredno bogat duhovni svet, ki stoji za knjigo, kot tudi dejstvo, da se zbirka loteva vsega. Po drugi strani je za vse tiste, ki so kolumne prebirali le občasno ali sploh ne, tu seveda tudi precej novosti.

ZAKLJUČEK

V Ahačičevi knjigi Kozmologija je pred nami nekakšen dokument časa v katerem živimo, je pa tudi plod njegovega ustvarjalnega opusa , ki ga je posredoval širši javnosti. S tem pa nam je dal pisatelj možnost, da to presodimo kot novo celoto, podobo vsega, kar se je v tem času odvijalo na straneh časopisa in v družbi. Čestitamo avtorju in Založbi Goga.

Vir: Delo, fotografije so s spleta

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je