KNJIGA »CERKEV«, OBIČAJEN KRIMINALNI ROMAN IN NIČ VEČ

Sredi meseca februarja 2020 je izšel že deseti kriminalni roman pisatelja Avgusta Demšarja. Razkošno, 600 strani debelo knjigo je avtor naslovil »Cerkev«, izdala jo je Založba Pivec, naslovnico pa je izvrstno oblikoval Nenad Cizelj. S tem romanom Demšar dosledno uresničuje v predhodnih romanih začrtano karakterizacijo oseb in jo dopolni s kakimi novimi problemi. V romanu so nastopajoče osebnosti celovite in z njimi po nepotrebnem ne »maši lukenj«, kot se rado zgodi kakšnemu drugemu slovenskemu piscu kriminalk.

Nepoznavanje sloga pisatelja Avgusta Demšarja, še posebej pa naslov njegovega zadnjega kriminalnega romana »Cerkev«, lahko marsikoga zavede. Že samo pogled na naslovnico lahko naredi vtis, da gre za roman, kjer avtor opisuje več kot 2000-letno »kriminalno zgodovino« katoliške Cerkve od trenutka, ko so farizeji po vstajenju Jezusa Kristusa razglasili »orbi et urbi«, da so Kristusovo telo ukradli apostoli, njegovi učenci, pa vse do današnjih dni, ko Cerkev pretresajo številni pedofilski in homoseksualni grehi, da življenja duhovnikov v konkubinatu niti ne omenjamo. V romanu avtor vsega tega niti ne omenja.

Vrh Demšarjevega kriminalnega romana »Cerkev« je razvejeni in zapleteni umor uglednega slovenskega škofa. Škofa, ki mu menda ni manjkalo veliko do škrlatno rdečega solideja in mucete ter kardinalskega prstana, ubijejo v zakristiji bazilike Marije zavetnice s plaščem na Ptujski gori, ki jo upravljajo minoriti. Avgust Demšar v romanu ne pozabi poudariti, da je umorjeni škof nekaj let preživel tudi na sedežu mariborske nadškofije, v času njenega bančnega bankrota! Demšar se je pri pisanju knjige odločil za popis slovenske Cerkve v današnjem času, kjer se je še posebej osredotočil na mariborsko nadškofijo in njeno »zlizanost s kapitalom«! Pri tem opisu Cerkve Demšar sploh ne moralizira, ampak spretno obnovi dejstva v vsej njihovi brutalnosti. »To je resno, to je Cerkev,« zapiše Demšar in še doda: »Samostojna slovenska politika je stara okoli 30 let, mafija dobrih 150, Cerkev pa 2000 let.« Bralca popelje k razmišljanju, koliko korenin razprede neki sistem v dva tisoč letih! Iz te perspektive sta politika in mafija v primerjavi s Cerkvijo otroški vrtec …

Dejstvo je, da pri Demšarju v knjigi »Cerkev« ni logističnih spodrsljajev. Avtor profile nastopajočih oseb skrbno izrisuje, zato so v romanu prav gotovo verjetni in strokovno preverjeni. V kriminalnem romanu z zavajajočim naslovom »Cerkev« zaman pričakujemo opis kriminalne zgodovine Cerkve nekdaj in danes, dobimo pa 600 strani napetega, mestoma srhljivega in večkrat duhovitega kriminalnega romana. Samo to in nič več!

Viri: Večer, fotografije so s spleta

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Dodaj odgovor