Z odkritjem kipa ustanovitelja in dolgoletnega umetniškega vodje Kogojevih dnevov, dirigenta in maestra Antona Nanuta (1932–2017), so se začeli jubilejni 40. Kogojevi dnevi. Nanutov spomenik, ki ga je odkril predsednik RS Borut Pahor, so postavili v zahvalo za dirigentovo dolgoletno zavzeto delo pri organizaciji številnih festivalov. Tako sta se v petek 6. 9. 2019 zvečer na trgu Kontrada v Kanalu ob Soči spet začeli prepletati glasba in likovna umetnost.

MARIJ KOGOJ JE BIL UDELEŽENEC NOVOMEŠKE POMLADI

Glavni pobudniki novomeške pomladi, kulturno-umetniške manifestacije leta 1920, so bili znani slovenski umetniki, Novomeščani Anton Podbevšek, Miran Jarc, Božidar Jakac itd. Omenjeni umetniki so pod pokroviteljstvom slikarja Riharda Jakopiča v hotelu pripravili prvo pokrajinsko umetniško razstavo. Otvoritev razstave je bila 26. septembra 1920, dogodek pa sta spremljala koncert Marija Kogoja in recitacijski nastop Antona Podbevška in Mirana Jarca.

Letošnji festival Kogojevih dnevov sodobne glasbe je posvečen štirim velikanom slovenske umetnosti, ki so ga s svojim delom vidno in trajno zaznamovali v slovenskem prostoru in zamejstvu: pokojnima dirigentu Antonu Nanutu in pesniku Cirilu Zlobcu ter skladateljema Marijanu Gabrijelčiču in Štefanu Mauriju. V nadaljevanju otvoritvenega večera so najprej odprli pregledno razstavo akad. slikarja Ludvika Pandurja iz Maribora, ki je v Galeriji Rika Debenjaka v Kanalu na ogled postavil več avtoportretov. Po otvoritvi razstave pa je bil v župnijski cerkvi še koncert Slovenskega okteta. Do konca meseca se bodo v Kanalu ob Soči zvrstili še koncerti Ljubljanskega godalnega orkestra, pianista Aleksandra Gadžijeva, violinista Črtomirja Šiškoviča in komornega orkestra Nova. Koncerti bodo še v Novi Gorici, v Gorici in v Bardu v Terski dolini v Italiji. Kogojevi dnevi se bodo končali s koncertom Kvarteta bratov Feguš v Trstu.

(Viri: Delo, Primorske novice, fotografije so s spleta)

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je