»Kultura ne sme umreti,« je zapisala mag. Manja Toplak, vodja pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, ob ponovnem razmahu epidemije covida-19. Kultura je sicer v pristojnosti držav članic, vendar Evropa podpira kulturnike, da bi izšli iz te zgodbe čim manj prizadeti. EU je tako podprla tudi znameniti Frankfurtski knjižni sejem 2020 na spletu, ki je trajal od 13. do 17. oktobra 2020, dvakrat po štirinajst ur na programu Bookfest Digital. Frankfurtskega knjižnega sejma se je iz 103 držav z vsega sveta udeležilo 4.422 spletnih razstavljavcev.

mag. Manja Toplak

Organizatorji največjega in najpomembnejšega knjižnega sejma na svetu so najprej načrtovali hibridno prireditev, pozneje pa so se morali odpovedati upanju na fizični sejem zaradi znanih okoliščin koronske pandemije. Tako je običajnih 300.000 obiskovalcev in skupaj 7.500 razstavljavcev nadomestilo zgolj 260 ur spletnega programa. »Taka je letošnja podoba Frankfurtskega knjižnega sejma,« je na otvoritveni slovesnosti povedal direktor sejma Juergen Boos, ki je še dodal, da jim »je za nekaj dni vendarle uspelo združiti mednarodno založništvo«.

Nemška vlada je za premagovanje krize založnikov knjigarnam ter knjižnima sejma v Frankfurtu in Leipzigu namenila rekordnih 25 milijonov evrov, deset milijonov pa bodo prejeli še pisatelji in prevajalci. Celotnemu nemškemu kulturnemu sektorju pa je vlada Angele Merkel s programom »Neustart Kultur« za dodaten kulturni zagon že junija namenila še milijardo evrov! V torek, 13. 10. 2020, je spletni knjižni sejem odprla nemška ministrica za kulturo in medije Monika Grütters, ki ji je predsednica združenja nemških založnikov in knjigotržcev Karin Schmidt-Friderichs v zahvalo za obilno denarno pomoč podelila častno medaljo podpornice knjige. Sejem v Frankfurtu je z videospotom pozdravil tudi izraelski pisatelj David Grossman, dobitnik številnih prestižnih nagrad združenja nemških založnikov in knjigotržcev, ki je dejal: »Upanje je sidro, ki omogoči prihodnost; ko si upamo upati, dokazujemo, da je v naši duši prostor za svobodo, vreči sidro na betonsko podlago zdajšnjega naključnega stanja pa je optimistično dejanje. V svetu, ki je vse bolj zaprt v mehurčke in ga vodi strah, zmoremo najti bogastvo ustvarjanja!« Med spletnimi gosti posebne izdaje Frankfurtskega sejma – v okviru programa Bookfest Digital – je bilo precej znanih pisateljskih imen, kot so: Margaret Atwoord, Suzanne Fisher, Edward Snowden, Jamie Oliver in številni drugi.

V okviru Javne agencije za knjigo je na sejmu sodelovala tudi Slovenija, ki je prejela prestižno nagrado BELMA za najkakovostnejše učno gradivo za otroke. Slovenija je prejela srebrno nagrado za celovit komplet učnih gradiv za prvošolce »Moj Nande 1«, ki ga je izdala Mladinska knjiga iz Ljubljane. Slovenija je na sejmu sodelovala tudi z virtualno stojnico v izvedbi Javne agencije za knjigo.

Vir: Delo, fotografije so s spleta

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je