Novomeščanka etnologinja in kustodinja Ivica Križ, ki je že 40 let zaposlena v Dolenjskem muzeju, je 11. novembra 2019 v mariborski Sinagogi prejela Murkovo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje Slovensko etnološko društvo (SED) na področju etnološkega muzealstva. Nagrada nosi ime po prof. dr. Matiji Murku (1861 – 1952), ki je bil utemeljitelj slovenske etnologije.

Zbrane goste je najprej nagovoril župan MO Maribor Aleksander Saša Arsenovič, v imenu Slovenskega Etnološkega društva je prisotne pozdravila predsednica Alenka Černelič Krošelj, slavnostna govornica pa je bila lanska Murkova nagrajenka Maja Godina Golija, ki je v imenu komisije za podelitev nagrade povedala:

Podelitev nagrad

»Po zaslugi muzejske svetovalke Dolenjskega muzeja v Novem mestu Ivice Križ, ki vodi kustodiat  za etnologijo, je danes ta kustodiat izvrsten in prepoznaven primer etnološkega muzealstva na slovenski ravni in širše. To je nagrajenka dosegla, ker je svoje etnološko delo zasnovala široko, s poudarkom na terenskem delu, raziskovanju in predstavljanju. Ob tem se je ves čas globoko zavedala pomena objav in s tem popularizacije etnološkega dela in kulturne dediščine«.

Območje raziskovalnega dela etnologinje Ivice Križ je ožja Dolenjska, vsebinsko pa način življenja dolenjskega kmečkega in obrtniškega prebivalstva s poudarkom na medičarstvu, lončarstvu, svečarstvu, opekarstvu, keramični industriji, lutkarstvu, fotografiji in otroških igračah.

O svojem uspešnem delu je sproti seznanjala javnost s številnimi članki v lokalnih medijih in v strokovnih revijah. Največji uspeh njenega strokovnega dela pa je stalna etnološka razstava v muzeju, ki jo je poimenovala Dolenjska in njeni ljudje. Tako stroka kot Novomeščani so enotnega mnenja, da je Ivica Križ zaslužna prejemnica prestižne Murkove nagrade.

Fotografije so s spleta.

Vira: Splet in Dnevnik

Zbral in pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je