V torek, 12. marca 2019, ob 18. uri se je v Knjižnici Otona Župančiča nasproti Figovca v Ljubljani odvil domala poldrugo uro dolg, duhovno bogat in vsebinsko zanimiv pogovor z akad. prof. dr. Milčkom Komeljem, ki ga je domiselno vodila tajnica urednica Slovenske matice dr. Ignacija Fridl Jarc. Na večeru žlahtne kulture je bilo okoli 50 udeležencev, ki so dobesedno uživali ob poslušanju akademikovih pogledov na poezijo, literaturo, slikarstvo in zgodovino likovne umetnosti.

Milček Komelj je vzorec bivanja svojega življenja oblikoval že v otroških letih, ko je v očetovi pisarni vsak dan bral knjige in občudoval kipe in slike ter se že kot otrok srečaval s takratnimi umetniki, kot so bili Božidar Jakac, Marjan Kozina, Pino Mlakar, Anton Podbevšek, Ilka Vašte in drugi…Novo mesto je doživljal kot romantično-konzervativno,duhovni portret Novega mesta pa je dojemal kot mesto umetnosti, muzejev in kot tempelj romantike. Milček Komelj je vedno želel postati slikar, ne pa umetnostni zgodovinar. Ne glede na to, da se njegove želje niso uresničile do potankosti, je postal enkraten glasnik ljubezni do umetnosti z inspiracijo in šele potem pesnik in umetnostni zgodovinar.

Akad. prof. dr. Milček Komelj je bil globoko v svojem srcu vedno poet, saj je poezijo doživljal celostno, nekako nad znanostjo, ker poezija svet dojema celostno. Zato je poezijo vedno pisal spontano, v svojih esejih pa se večkrat pogovarja z mrtvimi umetniki in prijatelji (npr. z Jožetom Tisnikarjem, Metko Krašovec in drugimi)… Milček Komelj pa ni samo likovni kritik, ki ni kritičen in zna o vsakem umetniku povedati tudi veliko dobrega, ampak je tudi prepoznaven pesnik ter izredno zavzet borec za slovenski jezik, še posebej na področju znanosti in uporabe slovenskega jezika na slovenskih univerzah. Milček Komelj zna mojstrsko poudarjati pomen slovenskega jezika tudi skozi likovno umetnost.

Fotografije: Franci Koncilija

Pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je