14. KRKIN KULTURNI VEČER V KOSTANJEVIŠKEM GRADU

V petek 31. julija 2020 zvečer je Krka, tovarna zdravil Novo mesto v samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici organizirala že 14. Krkin kulturni večer. Letošnji večer je bil v znamenju Vivaldija v izvedbi legendarnega beneškega komornega ansambla I Solisti Veneti. V Krki so veseli, da so Krkini kulturni večeri v Kostanjevici postali tradicionalni. Predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič pa je prepričan, da Krka tako prispeva k bogatitvi umetniškega in kulturnega prostora na Dolenjskem in širše, ki mu domači in tuji gostje s svojimi nastopi dajejo poseben pečat. S tem Krka utrjuje in neguje svoj plemeniti odnos do kulture in skrbi za lepše in bogatejše duhovno življenje ljudi.

DOLGOLETNA TRADICIJA KRKINIH VEČEROV

Začetki Krkinih kulturnih večerov segajo v leto 2008, ko so kot prvi v omenjenem nizu v samostanski cerkvi kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca nastopili člani ruskega komornega zbora Smolniške katedrale iz Sankt Peterburga. V naslednjih letih so nastopili še Andrzej Jagodzinski Trio, Perpetuum Jazzile, plesni ansambel Ruski kozaki, akademski zbor Mihaila Ivanoviča Glinke, Anton Podbevšek teater z mednarodno zasedbo ustvarjalcev, koncertni zbor Carmina Slovenica, a capella zbor Viva Vox, skupina Voca People in Beograjski komorni zbor.

BREZ KRKE BI KULTURA ZAMRLA

Krka je danes pomembno podjetje na svetovnem farmacevtskem trgu. Poleg osnovne dejavnosti pa je kultura v poslovnem razmišljanju trajni element. Že od ustanovitve spremljajo in podpirajo različne kulturne dejavnosti, omogočajo pa tudi delovanje nekaterih kulturnih ustanov. Med njimi denimo podpirajo Glasbeno šolo Marjana Kozine in Dolenjski muzej, Galerijo Božidarja Jakca v Kostanjevici, Pihalni orkester Krka ter novomeško gledališče Anton Podbevšek teater. Skoraj 50 let pa podpirajo tudi delovanje Kulturno-umetniškega društva Krka.

»Prispevek h kulturnim projektom je del našega odnosa do okolja. Zavedamo se, da je kultura posebno zavetje duha, ki prispeva k večji vrednosti življenja, in da je izjemno pomembna za družbo. Tako ne le podpiramo, ampak tudi sami negujemo kulturo. Krkin 65-letni jubilej smo lani zaznamovali z odkritjem skulpture Krkine deklice z rastočo knjigo, ki smo ga umestili pred najsodobnejšo tovarno za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol. Ob praznovanju jubileja smo kupili tudi koncertni klavir Steinway & Sons in novembra lani s slavnostnim koncertom začeli Krkine klavirske večere. V prihodnje bomo nastope omogočili med drugim tudi nadarjenim učencem in dijakom glasbenih šol ter študentom glasbenih akademij,« pojasnjuje predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič.

Na letošnji prireditvi se je predstavil beneški komorni ansambel I Solisti Veneti, ustanovljen leta 1959, ki ima za seboj več kot 6000 koncertov v več kot 90 državah po vsem svetu in je prejemnik najvišjih svetovnih glasbenih priznanj. Leta 2008 so v beneškem gledališču La Fenice prejeli nagrado Una vita nella musica, ki jo podeljuje glasbeno združenje Rubinstein in v Italiji velja za Nobelovo nagrado za glasbo.

Kostanjevica na Krki 
Antonio Vivaldi

Njihov ugled so utrdile tudi druge laskave nagrade, med njimi grammy in častna plaketa Evropskega parlamenta. Sodelovali so z najpomembnejšimi pevci in solisti našega časa, kot so Placido Domingo, José Carreras in June Anderson. Posebno vez gojijo z beneško glasbo in z enim najpomembnejših baročnih glasbenih mojstrov, Antoniom Vivaldijem, čigar glasbo so predstavili tudi na petkovem koncertu.

Viri in fotografije so s spleta

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Dodaj odgovor