Koroška galerija v Slovenj Gradcu

UVOD

V Koroški galeriji likovnih umetnosti (KGLU) Slovenj Gradec so že sredi maja 2021odprli razstavo slikarskih del, ki so jo poimenovali Minljivost – Hommage Tisnikarju. Na razstavi sopredstavili opus slik in risb znamenitega slikarja Jožeta Tisnikarja. Razstava je ena od osrednjih zbirk KGLU, ki si jo je prvotno zamislila umetnostna zgodovinarka in nekdanja direktorica galerije Milena Zlatar. V spomin na Tisnikarja razstava združuje dela slovenskih in tujih ustvarjalcev sorodne umetniške poetike. Gre za avtorje, ki po načinu slikanja sovpadajo s Tisnikarjevo umetnostjo in se na poseben način, tako kot Tisnikarjeve slike, dotikajo vprašanjčlovekovega obstoja, usode in konca. To so večne, občutljive teme, razlaga kustos razstave Marko Košan. Milena Zlatarjeva je izbirala avtorje in jih vedno znova na različne načine postavljala v dialog s Tisnikarjem, dodaja. Med njimi so tudi fotografi Dragiša Modrinjak, Herman Pivk in Tihomir Pinter, ki so ga spremljali dolga leta.

Kustos Marko Košan

»Tisnikar je bil neskončno fotogeničen, znal je pozirati, bil je totalni magnet za fotografe. Modrinjak je naredil magnus opus Tisnikarja, redno ga je spremljal od začetka 70. let, naredil je tudi njegovo zadnjo fotografijo leta 1998, nastala je le dva dni pred tragično nesrečo, v kateri je izgubil življenje,«je ob pogledu na fotografije izpostavil kustos Marko Košan.

TISNIKAR JE SLIKAL, KAR JE NAJBOLJE POZNAL.

Tisnikar je začel kot ljubiteljski slikar, zasluge za to, da je pričel slikati tisto, kar najbolje pozna, tudi svoje (službeno) okolje – delal je v prosekturi slovenjgraške bolnišnice -, ima tedanji direktor KGLU, akademski slikar in likovni pedagog Karel Pečko. »Nikoli ga ni učil risati, slikati, spodbujal ga je le v tem smislu, da naj bo drugačen, poseben, samosvoj. Mogoče so prav zato začetne slike, ko je bil Tisnikar še manj tehnično podkovan, videti naivne, preproste, a so po svoje še bolj ekspresivne kot kasnejše, ko je to obrusil,«je povedal Košan. Slikanje je bilo zanj terapevtsko, razmišlja Košan, lastna, resnična doživetja se namreč zrcalijo v njegovih delih – od alkoholnih blodenj, delirijev do drugih travm, ki so se kopičile.

»Pri Tisnikarju gre za takšno ekspresijo, ki je posebna in ni podobna ničemur drugemu – to je Tisnikar, poseben in drugačen. Prav zato je vedno znova vzbujala pozornost ali pri navadni publiki celo odpor. Za marsikoga so to pač gnusne stvari. Strokovna publika pa je to začutila, začela ceniti, mogoče na začetku s težavo, a ko je to, da gre za nekaj posebnega, prodrlo v zavest, je bil pri likovnih kritikih dobro zapisan. Istočasno so ga prepoznavali tudi umetniki – pri kolegih umetnikih je zbujal pozornost. Na ta način je nastal Hommage Tisnikarju. Akademska risba je namreč naučena, tega pa pri Tisnikarju ni, kar se čuti.«

BEGIĆEV SPOMENIK TISNIKARJU PRED GALERIJO

Pred zaključkom svoje odmevne retrospektivne razstave, ko je doživel največji triumf svoje umetnosti, je Tisnikar leta 1998 umrl. Že kmalu po njegovi smrti je Zlatarjeva pričela razmišljati, kako Tisnikarja povezati skozi zbirke galerije, da to postane ena izmed rdečih niti KGLU.

Mirsad Begić, spomenik Jožetu Tisnikarju

Tudi danes Tisnikar zagotovo predstavlja eno izmed bolj izpostavljenih zgodb galerije, s katero se želijo spoznati številni obiskovalci.Zametek Hommage Tisnikarju je bila predstavitev del kiparja in risarja Mirsada Begića skupaj s Tisnikarjem leta 2001, tudi v Berlinu. Begić je ob takratni razstavi napravil še obeležje, spomenik Tisnikarju, ki stoji pred galerijo.

Razstavljena je tudi slika Bogdana Borčića iz njegovega minimalističnega, visoko modernističnega zadnjega obdobja, ki je neposreden citat Tisnikarja.

Slikar Bogdan Borčić

Na sliki je njegova paleta. Tisnikar je bil namreč poseben tudi zaradi svoje slikarske tehnike – barve si je izdeloval na srednjeveški način, sam jih je mešal z vezivom jajčnega beljaka in pigmenti.Na razstavi, ki bo odprta vse do 26. septembra, si lahko obiskovalci ogledajo tudi film o Tisnikarju Sonje Prosenc, koroške režiserke, producentke in scenaristke.

Fotografije so s spleta.

Vir: Večer

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti