V dunajskem muzeju Albertina je od 27. avgusta do 15. novembra 2020 na ogled razstava iz zbirke vrhunskih evropskih slikarjev, kot so Vincent van Gogh (1853–1890), Paul Cezanne (1839–1906), Henri Matisse (1869–1954), Edouard Vuillard (1868–1940) in drugi. Razstavljeno je okoli 120 njihovih del.

Švicarsko mesto Winterthur
Dunajska Albertina

ŠVICARSKO MESTECE WINTERTHUR, ZBIRALIŠČE UMETNIKOV

Zbirka velja za eno najpomembnejših zasebnih zbirk švicarske in francoske umetnosti 19. in 20. stoletja. Njihova slikarska dela sta na začetku 20. stoletja, od leta 1905 do 1936, zbirala navdušenca nad slikarsko umetnostjo, švicarski oftalmolog Arthur Hahnloser (1870–1936) in njegova žena Hedy Hahnloser-Bϋhler (1873–1952).

Arthur in Hedy Hanloser

Zakonca Hahnloser sta veliko teh slik kupila od prijateljev slikarjev. Najprej sta se zanimala samo za sodobnejše umetnine, kasneje pa tudi za slike van Gogha, Cezanna, Renoira in drugih … S slikami sta obdala stene v svoji Villi Flora v švicarskem mestu Winterthur v bližini Züricha, ki je pravo zbirateljsko mesto slikarskih umetnin. Tako je njuna vila postala stičišče za številne umetnike in ljubitelje umetnosti. Večina del, ki so na razstavi v Albertini, sodi pod okrilje fundacije Hahnloser / Jaeggli in drugih posameznikov in muzejev v Bernu. Ker Villo Flora še obnavljajo, bodo slike po razstavi poslane v bernski Kunstmuseum.

NERAZUMLJENI VAN GOGH

Med razstavljenimi deli je tudi znamenita slika nočne kavarne v francoskem mestu Arles umetnika Vincenta van Gogha iz leta 1888. O sliki je van Gogh pisal bratu Theu, da je prav z rdečo in zeleno barvo hotel poudariti, da je kavarna kraj, kjer lahko človek znori ali zagreši zločin. Za Gogha sta se v kavarni srečevala obup in strast. To je bila revolucionarna uporaba barv in tako ni tedaj slikal noben drug slikar. V času svojega življenja je bil van Gogh neuspešen, saj ljudje in kritiki niso razumeli njegova dela. Šele po njegovi smrti so prepoznali njegovo genialnost. Ko sta zakonca Hahnloser kupila njegovo sliko, je van Gogh že veljal za enega od utemeljiteljev modernizma. V zbirki sta tudi sliki dveh ovenelih sončnic in sejalca.

ZAKLJUČEK

Enkratna razstava bi morala biti odprta že od februarja do maja 2020, a je bila zaradi pandemije prestavljena na konec avgusta. Direktor Albertine Klaus Albrecht Schröder je v svojem govoru na otvoritvi poudaril, da je to zanj letos najpomembnejša razstava v Albertini.

Henri Matisse

»Razstava prikazuje revolucionarna umetniška dela francoskega modernizma – impresionistov, ekspresionistov, fauvistov in kubistov. V 20. stoletju so te nove stilske smeri doživele vrhunec v slikarstvu,« je dejal Schrӧder.

Paul Cezanne

Na razstavi je na ogled 120 različnih del, od olj na platnu, risb, kipov do fotografij zbirke iz vile Flore v Winterthuru in Bernu. Muzej Albertina je razstavi dodal še 25 del iz lastne zbirke.

Vir: Reporter, fotografije pa so s spleta

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti