C:\Users\uporabnik\Desktop\NAŠ INTERVJU - MARJANA ŠTERN\1 - NAŠ INTERVJU - MARJANA ŠTERN\NADŠKOF ZORE - BREZJE - BODIMO GRADITELJI MIRU\ŠKRATI V DOLENJSKEM MUZEJU\FOTKA - 1.jpg

Dolenjski muzej

Ob letošnjem Unescovem letu nesnovne kulturne dediščine so14. septembra 2023 v Dolenjskem muzeju odprli zanimivo etnološko razstavo o bajeslovnih bitjih, ki so jo naslovili Bajeslovna bitja v ljudskem izročilu Dolenjske ali Kam so se skrili škrati?Razstavo je odprl ugledni slovenski etnolog in umetnostni zgodovinar dr. Janez Bogataj. Gre za resno strokovno študijo o škratih in drugih bajeslovnih bitjih, hkrati pa je avtorica razstave etnologinja Alenka Stražišar Lamovšek pripravila razstavo tudi z namenom, da si jo bodo ogledali otroci in šolarji. Podžupanja Sara Tomšič je v nagovoru poudarila, da je razstava o bajeslovnih bitjih iz bajk in povesti dolenjskega področja pomemben prispevek k etnološkemu raziskovanju našega ljudskega izročila.  

Teme bajeslovja, mitologije, bajnih bitij in pripovedništva so morda nekoliko nenavadne za muzejsko razstavo, pa vendar so se ob Unescovem letu varovanja nesnovne kulturne dediščine v muzeju odločili prav za to tematiko. Skozi raziskovanje teme je bilo zbranih mnogo zgodb, le del njih je predstavljen tudi na razstavi, in sicer preko zemljevida, kjer lahko obiskovalec posluša zgodbe iz posameznih lokacij. Na razstavi je predstavljena tema nesnovne kulturne dediščine, s predstavitvijo bajnih bitij in škratov, skozi ljudsko umetnost ter pripovedno izročilo.

Škrati, priročno opravičilo za napake

Avtorica razstave etnologinja Alenka Stražišar Lamovšek

C:\Users\uporabnik\Desktop\NAŠ INTERVJU - MARJANA ŠTERN\1 - NAŠ INTERVJU - MARJANA ŠTERN\NADŠKOF ZORE - BREZJE - BODIMO GRADITELJI MIRU\ŠKRATI V DOLENJSKEM MUZEJU\FOTKA - 3.jpg

Poleg panojev, predmetov, avdio in video vsebin so pripravljene tudi vsebine za najmlajše, ki tečejo vzporedno s temami razstave.Tekom trajanja razstave, ki bo odprta do 11. februarja 2024, pripravljajo tudi več dodatnih dejavnosti, med njimi Kako napišem zgodbo z Deso Muck?, delavnico ljudskih glasbil z Darkom Korošcem, izdelovanje drgljic z Vinkom Ahlinom, premiero dokumentarnega filma o Stanetu Pečku in njegovih škratih, lutkovno predstavo skupine Mokre Tačke ter seveda različne druge muzejske delavnice in tematska vodenja.

20230914_174610.jpg

Razstavljeni eksponat

V sklopu projekta sodelujejo tudi z različnimi zavodi, kjer se bodo odvijali dogodki na temo pripovedništva, mitologije in škratov. V Knjigarni Goga bodo pripravili pogovorni večer na temo bajeslovnih bitij. Tesno sodelujejo tudi s Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto, kjer pripravljajo dogodke in delavnico na temo škratov in pripovedništva v januarju 2024. 

C:\Users\uporabnik\Desktop\NAŠ INTERVJU - MARJANA ŠTERN\1 - NAŠ INTERVJU - MARJANA ŠTERN\NADŠKOF ZORE - BREZJE - BODIMO GRADITELJI MIRU\ŠKRATI V DOLENJSKEM MUZEJU\FOTKA - 6 - KUPICA.jpg

V prihodnjem mesecu bodo skupaj s knjižnico predstavili temo škratov tudi v knjižnici v Karlovcu, sledile pa bodo tudi delavnice in predstavitve razstave in teme v krajevnih knjižnicah Knjižnice Mirana Jarca s priložnostnimi razstavami knjižnega gradiva.V okviru razstave je izšla tudi prva elektronska knjiga v Dolenjskem muzeju z istoimenskim naslovom razstave.

Otvoritev razstave sta glasbeno popestrila Cveto Šali in Mitja Simičz uglasbenimi besedili Severina Šalija, ki govorijo o pravljičnih zgodbah Gorjancev.

20230914_181307

Otvoritvena slovesnost

Razstava je tudi spodbuda k beleženju zgodb, v katerih se skrivajo znanje in arhetipska spoznanja naših prednikov. Z mislijo, da jih ohranimo za naše zanamce, bomo v njih morda našli prave odgovore tudi na aktualna vprašanja današnjega sveta.

Fotografija: Dragana Stanković in s spleta

Vir: Dnevnik in Dolenjski muzej

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti