10. september je svetovni dan preprečevanja samomora. V svetu vsako leto zaradi samomora umre milijon ljudi, kar pomeni, da si povprečno vsakih 40 sekund nekdo vzame življenje. Slovenija se po umrljivosti zaradi samomora že desetletja uvršča med deset najbolj ogroženih evropskih držav. Tako si v Sloveniji vsako leto vzame življenje 400–600 ljudi, največ na vzhodu in bistveno manj na zahodu države. Spodbuden pa je podatek, da umrljivost zaradi samomora v zadnjem desetletju pri nas nekoliko upada.

 

Depresija je glavni vzrok samomora

Letošnji svetovni dan preprečevanja samomora poteka pod geslom“Skupaj za preprečevanje samomora«. Za preprečevanje samomorilnosti pri ljudeh, ki so depresivni, je zelo pomembno pravočasno odkrivanje samomorilnih nagnjenj, ki jih takšen človek stalno sporoča okolici, v kateri živi. Zato je potrebno njegovo morebitno izjavo, da bi rad umrl, jemati zelo resno. Takšen človek zelo trpi in edino rešitev vidi v smrti. Zato nujno potrebuje sočutje svojcev in trajno zdravniško pomoč. Glavni vzrok za samomor je depresija, ki stiska človeka ne glede na njegovo starost, spol, veroizpoved, poklic, izobrazbo itd.

Svetovna zveza za preprečevanje samomora (IASP) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta 10. september že leta 2003 razglasili za svetovni dan preprečevanja samomora. Namen svetovnega dneva je vzbuditi v ljudeh zavedanje o problemu samomora, zmanjševanje stigme, ki jo ta povzroča, in zlasti opozarjanje, da gre za hudo obliko prezgodnje umrljivosti, ki jo je kljub vsemu mogoče preprečevati. (STA, Delo, foto splet)

Zbral in pripravil:  Franci Koncilija

 

 

 

 

Kategorije: Zanimivosti