Prejšnji teden, 12. aprila 2019, je slovenska kulturna javnost obeležila spomin ob 150. obletnici rojstva izjemne osebnosti slovenske umetnosti, slikarja impresionista in akademika Riharda Jakopiča (1869–1943). Znano je, da je Jakopič v Ljubljani postavil Jakopičev paviljon in Slovensko umetniško društvo ter Društvo Narodna galerija, iz katerega se je kasneje razvila in ustanovila današnja Narodna galerija. Tudi slikar Ivan Grohar bi težko preživel brez Riharda Jakopiča, ki ga je vrsto let izdatno gmotno podpiral. Jakopič je bil prepoznaven tudi pri znanih dogodkih Novomeške pomladi, kjer je aktivno sodeloval. Izidor Cankar, znani umetnostni zgodovinar iz obdobja med obema vojnama, je Riharda Jakopiča označil za središčno osebnost slovenske likovne moderne. Ob obletnici so v Narodni galeriji pripravili poseben program, ki so ga poimenovali Rihard Jakopič in njegov čas.

    

Rihard Jakopič se je rodil 12. aprila 1869 v Trnovem v Ljubljani. Leta 1887 je odšel študirat na Dunaj, kasneje pa še v München, kjer se je družil s Ferdom Veselom, Antonom Ažbetom in Matijem Jamo. Leta 1906 se je vrnil v Ljubljano, kjer je ostal do smrti. Z Matejem Sternenom je leta 1907 odprl risarsko in slikarsko šolo, ki je delovala do začetka prve svetovne vojne. Med véliko vojno in po njej je Jakopič s preostalo Ljubljano trpel pomanjkanje. Ob ustanovitvi Slovenske akademije znanosti in umetnosti leta 1938 je postal član njenega umetniškega razreda. Rihard Jakopič je umrl 21. aprila 1943, star štiriinsedemdeset let. Kot slikarja ga je zanimal omejen nabor motivov, od škofjeloških brez, Save med Tacnom in Črnučami in prizorov iz Ljubljane do mnogih intimnih vizij.

Skupaj z Rihardom Jakopičem veljajo Grohar, Jama in Sternen za začetnike modernega slikarstva v Sloveniji. Z njimi je Jakopič postavil temelje slovenskega impresionizma, katerega namen je bil izraziti najgloblja razodetja človeške duše.

(Vir: Večer, STA, Wikipedija, fotografije so s spleta)

Pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti