ŠENTJERNEJSKI PETELIN

SPOMINJANJE NA DOLENJSKO

V Dolenjsko, idilično in mehkobno pokrajino, dolino gradov, sem se zaljubila že na prvi pogled, ko smo jo že leta 1975 obiskali na maturantskem izletu po Sloveniji. V Novem mestu mi je bil neizmerno všeč Glavni trg, eden izmed najlepših trgov v Sloveniji, tudi zaradi znamenitih arkad, ki mestu dajejo še dodatni šarm. Ko smo prišli v Novo mesto, so Gostišče na trgu že zapirali, vendar so nam kljub temu postregli s palačinkami in to brezplačno.

Enako domače sem se počutila v kartuziji Pleterje, kjer sem v 80 letih prejšnjega stoletja prodajala svoje lončene izdelke, med njimi tudi »Šentjernejske peteline«, saj je Šentjernejsko polje na Dolenjskem najbolj prepoznavno po lončarstvu, kar navsezadnje dokazujejo tudi številne arheološke izkopanine.

USTVARJALNI OPUS SLIKARKE MILENE NOVAK

Etnolog Blaž Telban je pred leti zapisal: »Slikarka Milena Novak je imela razstavo na Bledu in v Ljubljani, ne kot keramičarka, ampak, da ljudsko umetnost nadgrajuje s svojimi izvirnimi poslikavami in barvanjem piščali, šentjernejskih petelinov, vezanih loncev, majolik in ostalega keramičnega posodja, tako jim poleg uporabne vrednosti dodaja še umetniški pridih. Poleg barvitosti ji služi za večji vizualni efekt in dodatni učinek tudi izdelovanje raznih cvetov in ostalih rastlinskih bordur iz gline, ki jih spretno vklaplja na že obstoječo lončevino. Tudi s tem izdelkom pridaja dodatno vrednost in prav s svojo nadgradnjo izstopa iz sive povprečnosti. Tako združuje tradicijo lončarske obrti s posluhom sodobnosti, ki je žal pri nas bolj redkost kot pravilo.«

ZAKLJUČEK

Slikarka Milena Novak je razstavljala svoje umetnine tudi na predstavitvi slovenske keramike v Landshutu v Nemčiji, septembra 1992, pa v slovenski hiši na zimski olimpijadi v Lillehamerju itd… Še pred tem pa tudi na prodajni razstavi v Münchnu.

Velika škoda je, da lončarska obrt izginja, tako so omenjene posode, skoraj že muzejski eksponati, nekoč pa so krasili domove in vikende, jih naredili bolj domače, tople, prijetne in tradicionalne. Morda bomo pa v letu evropske Kulturne dediščine vsi skupaj naredili kakšne pomembne premike za ohranitev vsega, kar ohranja in osmišlja kulturno identiteto in s tem tudi slovenski narod. (Foto : Tomaž Louko).

Milena Novak

Dodaj odgovor