Ali veste, da v Sloveniji obstaja društvo »Radi pišemo z roko«? Kdaj ste nazadnje lastnoročno napisali osebno pismo? Ali sploh še kdo vsak dan ročno piše dnevnik? To so le nekatera od številnih vprašanj, ki bi si jih morali zastaviti vsi, mladi in starejši. Nekaterim se zdi pisanje z roko nazadnjaško, v nasprotju z navadami današnjega časa, še posebej v času sodobnih informacijskih tehnologij. Računalniški zapis ali sporočilo brez podpisa osebe, ki ga je napisala, pa deluje odtujeno, tehnicistično, hladno in brezosebno.

Predsednica društva Radi pišemo z roko Marijana Jazbec pravi, da je pisanje z roko celo koristno, saj ima več pozitivnih učinkov na človeške kognitivne funkcije. O pomenu te izvirne človekove veščine Jazbečeva vsako leto ozavešča tudi s projektom »Teden pisanja z roko«.Na ravni društva se zavzemajo za mlade, ki jim pomagajo najti ravnovesje med uporabo tipkovnice na računalniku in pisanjem z roko.

Marijana Jazbec

S tipkanjem ni nič narobe, saj je učinkovito, medtem ko je pisanje z roko povezano z izvirnostjo. Za večstranski razvoj osebnosti pa je potrebno oboje – učinkovitost in izvirnost. Marijana Jazbec se s somišljeniki trudi ozaveščati ljudi vseh generacij o pomenu pisanja, kar mora postati del naše sodobne kulture medsebojnih človeških odnosov. Prepričana je, da je z roko napisano lepo in iskreno sporočilo sočloveku izraz naših kakovostnih odnosov.

Stare voščilnice

To pa še zdaleč ni vse. Raziskave kažejo, da med pisanjem z roko v človeku nastane več pristnih idej. Ustvarjalnost in kritično reševanje problemov pa sta pomembni izhodišči za našo prihodnost. Robotizacija ne bo nikoli nadomestila človeške ustvarjalnosti!

Vir: Dnevnik, fotografije so s spleta

Zbral: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti