V prvem preddverju Cankarjeva doma je od 15. januarja 2018 na ogled razstava, ki obiskovalcu daje vpogled v ustvarjanje velikega slovenskega literata Ivana Cankarja. V Cankarjevem letu (letos namreč mineva 100 let od njegove smrti) se bo zvrstilo še veliko dogodkov, ki bodo osvetlili pogled na življenje in delo slovenskega modernista.

Hlapec Jernej in njegova pravica je povest, ki jo je Cankar napisal leta 1907. Zgodba pripoveduje o hlapcu Jerneju, ki je dobrih štirideset let služil svoj vsakdanji kruh z delom na domačiji, katere lastnik je bil gospod Sitar. Ko se je ta poslovil od življenja, je hlapec Jernej menil, da bo pripadla posest njemu, vendar pa jo je podedoval Sitarjev najstarejši sin, ki pa nikoli ni vlagal svojih moči v kmetijo. Hlapec Jernej se tako odpravi po svetu iskat pravico, a je ne najde. Odloči se, da bo zažgal Sitarjevo domačijo. Na pogorišče prihitijo tudi okoličani, ki Jerneja vržejo v ogenj, v katerem zgori. Ogenj se razplamti v rdeč plamen, ki simbolizira revolucijo tako v družbenem sistemu kakor tudi v miselnosti ljudi.

Razstava prikazuje štirinajst postaj Jernejevega križevega pota. Na razstavnem panoju lahko preberemo, da so izbrani odlomki iz Hlapca Jerneja po postavitvi študentov UL ALUO večinoma v verzih, s čimer želijo avtorji »poudariti poetično naravo znamenitega teksta, ga likovno aktualizirati in poudariti kompozicijsko načelo, ki uravnava Cankarjevo besedilo v celoti …«. Tokratna variacija v likovni podobi ohranja temeljno sporočilo umetnine; to je krivica v vseh svojih razsežnostih.

Vsebinski koncept razstave sta pripravila izr. prof. dr. Primož Vitez (UL FF) in prof. Boštjan Botas Kenda (UL ALUO). Likovni koncept razstave so zasnovali študenti UL ALUO.

Razstava bo odprta še do 5. marca 2018.

Manja Žugman