Hotel Tivoli – Švicarija

Le malo Novomeščanov ve, da je že pred leti Hotel Tivoli – Švicarija postal po končani obnovi novo kulturno središče v Ljubljani. Zgradba je pravi arhitekturni biser, zgrajena pa je bila že davnega leta 1835. Stoji tik pod gozdom Šišenskega hriba nad parkom Tivoli v Ljubljani. Med Ljubljančani se je za to stavbo udomačilo ime Hotel Tivoli, Švicarija pa ji pravijo zato, ker je bila zgradba zgrajena v alpskem oziroma v švicarskem slogu. V ta hotel so radi zahajali najrazličnejši kulturniki, predvsem literati. Z Dunaja je leta 1909 prišel tja ter v hotelu živel in ustvarjal tudi Ivan Cankar; tam je tudi napisal delo Bela krizantema. Potem se je Cankar preselil na Rožnik, kjer je v zgradbi še danes njegova spominska soba.

Grad Tivoli

Ljubljančani, umetniki in drugi ljudje so v času razcveta hotelirskega delovanja na grad hodili po promenadni cesti  iz središča mesta predvsem na zajtrk, ker je bil hotel priljubljena točka za srečavanje, še posebej pa je bil prepoznaven po dobrem kruhu in beli kavi. Na višku razcveta je bil v Švicariji domala vsakdan tudi koncert, zato je bil ta kraj najbolj priljubljeno zabavišče meščanov. V Hotelu Tivoli je nekoč rad prebival tudi znameniti avstrijski feldmaršal Joseph Radetzky (1766 – 1858), ki si je dal zgraditi tudi svojo počitniško hišico. Ta hotel je uspešno deloval vse do leta 1930, tri leta kasneje pa je stavbo najela ruska kolonija, ki je iz Šentpeterske vojašnice tjakaj preselila ruske emigrante.   

Ivan Cankar
Joseph Radetzky

Šele po drugi svetovni vojni so v Švicariji uredili nekaj ateljejev, v katerih so stanovali različni kulturni ustvarjalci. Leta 2012 so se zaradi obnovitvenih del hotela od tam izselili še zadnji umetniki, med njimi moj kolega kipar Jakov Brdar. Kot študentka likovne akademije sem ga večkrat obiskala in se čudila, da tak spomenik kulturne dediščine tako klavrno propada. Navkljub vsem pripetljajem je bila Švicarija dokončno obnovljena že leta 2018, in to na sam kulturni praznik – Prešernov dan. Pod vodstvom Mednarodnega grafičnega likovnega centra, ki domuje v bližnjem tivolskem gradu, je tako kulturno življenje slovenske prestolnice zaživelo s povsem novimi programi in prireditvami, med drugim tudi s Poletjem v Tivoliju.

Fotografije so s spleta.

Pripravila: Milena Novak

Kategorije: Zanimivosti