MUSLIMANSKA SVETA KNJIGA KORAN  PRI MINORITIH NA PTUJU

Minoritski samostan na Ptuju

»V minoritski knjižnici ptujskega samostana svetega Petra in Pavla, ki je ena najbogatejših cerkvenih knjižnic v Sloveniji, hranijo okoli šest tisoč knjig, kjer je svetloba pritajena, temperatura pa nekoliko nižja. Tako mora biti. Imeti knjige, tudi če so stare in dragocene, namreč ni zadosti – zanje je treba tudi ustrezno skrbeti. Pa ne samo glede varnosti, ščititi jih je treba tudi pred požari, vlago, neugodnimi temperaturami in svetlobo, ki ne sme biti močna«, je povedal prijazni samostanski knjižničar pater Milan Kos, ki vzorno in z ljubeznijo skrbi za ta slovenski biser kulturne dediščine.

V minoritski knjižnici hranijo številne dragocene knjige in dokumente, med njimi faksimile celotnega Svetega pisma, Trubarjev Novi testament, ki je edinstven v celoti ohranjeni primerek na svetu, Teorijo glasbe iz leta 1558; na vse te kulturne znamenitosti so minoriti zelo ponosni. Knjižnica pa ne hrani le verskih knjig – to je svetih pisem in drugih liturgičnih knjig – temveč tudi številna dela s področja prava, zgodovine, matematike, fizike, biologije, filozofije … Veliko knjig je – poleg v latinščini – pisanih v nemški gotici.ž

Muslimanska sveta knjiga Koran

»Poleg tega imajo minoriti na Ptuju tudi knjigo, ki je tukaj morda ne bi pričakovali – Koran,« je povedal p. Kos. Gre za nemški prevod svete muslimanske knjige, pisane v arabščini. Za muslimane Koran takrat, ko je preveden v drug jezik, ni več sveta knjiga. Delo izvira iz leta 1659, kako je prišlo v minoritsko knjižnico, pa ni znano. 

Pater Milan Kos v knjižnici

V knjižnici pa se nahajajo še drugi zvezek originalne Valvasorjeve Slave Vojvodine Kranjske, Don Kihot  in Robinson Crusoe. Tudi posvetna literatura iz samostana ni bila izključena, saj so bili izobraženi patri odlični poznavalci kulture in umetnosti. 

Daniel Defoe: Robinson Crusoe

Najstarejši trije dokumenti v knjižnici izvirajo iz devetega in desetega stoletja. Pravzaprav gre za fragmente, ki so bili uporabljeni kot ovitki treh »mlajših« knjig. Najbolj znan med njimi je Teodozijev zakonik. Prav neverjetno se zdi, da je tisto, kar naj bi prvenstveno ščitilo notranjost, od slednje pravzaprav veliko dragocenejše. »Hkrati pa so te knjige starejše kot samostan, ki je bil zgrajen leta 1239,«je povedal pater Milan Kos in poudaril, da je povprečna starost tamkajšnjih knjig okoli 300 let. 

Fotografije so s spleta.

Vir: Večer

Zbral in uredil: Franci Koncilija