https://iasstorage.vecer.com/data/Resources/00/00/00/00/00/00/06/58/65/98/6586598q33498A004D42F0D9BA99C3AF1EA0EBDC_1200.jpg
https://iasstorage.vecer.com/data/Resources/00/00/00/00/00/00/11/18/10/94/11181094qFF6B98CC1433211A1CC5A6F93B2E4CD3_1200.jpg

Pisateljica Bernardine Evaristo in naslovnica knjige.

Bernardine Evaristo je postala slavna pisateljica šele pri šestdesetih letih. Leta 2019 je dobila znamenito literarno nagrado booker za roman Dekle, ženska, druga_i, skupaj s slavno angleško pisateljico Margaret Atwood.

 Bernardine Evaristo je v knjigi Manifest: nikdar odnehati takole opisala tisti trenutek: »Prejetje nagrade booker je bila izkušnja, ki mi je spremenila življenje, še posebej, ker sem jo dobila za roman, ki tako slavi življenje črnih žensk. Nikoli ne bom pozabila svoje blaženosti, ko je predsednik žirije izrekel moje ime. To je bil epohalen zgodovinski trenutek za mene in literaturo.«  Bernardine Evaristo bo v okviru Fabule 29. marca letos nastopila tudi v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Eden od rezultatov delovne etike, nepremakljivega značaja in seveda dejstva, da je zdaj znana pisateljica in da so življenja znanih javni interes, je knjiga Manifest: nikdar odnehati, ki je po mnenju literarnih kritikov »osupljiv in navdihujoč opis življenja in kariere«.

Do tridesetega leta ni bila pisateljica, ampak gledališčnica. Po izobrazbi je igralka, s kolegico pa sta ustanovili prvo britansko gledališko skupino za temnopolte ženske. Potem se je odločila, da bo pisala knjige, kakršne je v svetu okoli sebe pogrešala. S prvimi knjigami je doživela ogromno založniških zavrnitev pa nekaj malega kritiških potrditev. Ampak vseeno si je že pri drugi knjigi rekla, da bo nekoč dobila bookerja. Bernardine ​Evaristo pa razkrije tudi, kako si je tudi sicer v življenju pomagala s »strategijami osebnostnega razvoja«. 

C:\Users\uporabnik\Desktop\NM - ŠKOFIJSKA SPLETNA STRAN -PRISPEVKI\12 - SVETI MODEST - 31. 03. 2023\SVETOVNI DAN POEZIJE\163 - IN MEMORIAM - DUBRAVKI UGREŠIĆ\MANIFEST BERNARDINE\p07r2rjm.jpg

Prejemnici prestižne nagrade booker Margaret Atwood in Bernardine Evaristo.

Še vedno si, ko se loteva pisanja nove knjige, napiše afirmacijo, v kateri zatrjuje, da je krasna – preden sploh napiše eno samcato besedo. To ne pomeni, da se slepi ali da je trapasta. Pač pa se s tem napolni z energijo in pozitivnostjo v pričakovanju najboljšega možnega ustvarjalnega rezultata. 

Optimizem in sploh pozitivna naravnanost sta v zahodnem intelektualnem – verjetno bi bilo treba dodati »patriarhalnem belem« – elitizmu sumljiva. Avtobiografski teksti umetnikov so praviloma precej boleči. Skoraj vedno so v jedru travmatične izkušnje. Ampak ko Evaristo zapiše, da je postala z vsako oviro bolj trdoživa in odločena, da gre dalje, ji bralci to verjamejo, ker s svojim delom in osebnostjo to dokazuje. Zato ni čudno, da je svoje boje morala izbojevati in jih še bojuje, bila je in ostaja upornica, nikoli pa ni bila fundamentalistka. 

Fotografije so s spleta.

Vir: Večer in Jutarnji list (ZG).

Zbral in pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti