Sredi oktobra 2020 so na Dunaju v znameniti katedrali sv. Štefana izobesili klekljano vrtnico. Ta izjemni slovenski etnološki izdelek je nastal na pobudo konceptualne umetnice Eve Petrič, ki že nekaj let sodeluje s članicami eksperimentalne klekljarske skupine pri čipkarski šoli v Idriji. Razstava je bila odprta do konca novembra 2020.

Ob otvoritvi razstavljene kolektivne klekljane vrtnice, ki so jo postavili na grobnico cesarja Friderika Tretjega v katedrali, je Eva Petrič o klekljani mojstrovini dejala: »Cvetovi in listi klekljane vrtnice simbolizirajo optimizem in upanje, njihovi trni pa opozarjajo na previdnost, ki jo zahteva današnji čas kot nova realnost. Prepričana sem, da bodo obiskovalci, tako kot lepoto vrtnice, še naprej še bolj cenili bližino ljudi ter čas, ki ga lahko preživimo skupaj!« Klekljarice so pod vodstvom Maje Svetlik iz idrijske čipkarske šole v kreiranje in izdelavo cvetov in lističev vložile več kot 400 ur dela. Maja Svetlik je še povedala, da je ta novi projekt znova potrdil izrazno moč čipke, ki je od nekdaj v obliki oltarnih prtov krasila cerkve ter bogoslužna oblačila in jih tako krasi tudi še danes.

Eva Petrič
Maja Svetlik

Kolektivna klekljana vrtnica je tokrat vstopila v dunajsko katedralo sv. Štefana kot umetniški objekt. S takimi deli Slovenci pokažemo vsej Evropi, da pri idrijski čipki ne gre zgolj za ohranjanje tradicije znanja tehnike in zakonitosti izdelave. Z razstavo čipke na Dunaju se je čipka iz domačega okolja znova preselila v prostranost evropskega prostora, nam vsem v ponos. Idrijske klekljarice so čipko poslale v svet z željo, da bi bila vsem v navdih in znanilka miru, ki ga v tem času vsi tako potrebujemo.

Vir: Delo, fotografije so s spleta

Zbral in pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti