Pisatelj, dramatik, esejist in romanopisec Dževad Karahasan iz Bosne in Hercegovine je v petek, 28. avgusta 2020, prejel letošnjo prestižno Goethejevo nagrado mesta Frankfurt v Nemčiji. Priznanje je vredno 50.000 evrov in ga vsaka tri leta podelijo na rojstni dan najznamenitejšega nemškega pisatelja in pesnika, Johanna Wolfganga von Goetheja (1749–1832). Karahasan je tudi nagrajenec Vilenice 2010, v svojih delih pa opisuje večne antagonizme med Vzhodom in Zahodom, med islamom in krščanstvom.

Ob podelitvi nagrade je frankfurtski župan Peter Feldmann dejal: »V času naraščajočega nacionalizma, tudi v Evropi, se letošnji nagrajenec Dževad Karahasan zavzema za trajno preseganje meja, tako političnih kot kulturnih!«

Karahasanov opus vključuje romane, drame, eseje in teoretične zapise, nagrado pa so mu podelili za strpnost in razumevanje. Med njegovimi najpomembnejšimi deli sta romana Sara in Serafina ter Nočni shod. Roman Sara in Serafina se osredotoča na vojno v Bosni v devetdesetih letih minulega stoletja in je leta 2011 pri Cankarjevi založbi v Ljubljani izšel tudi v slovenskem prevodu. Kot je tedaj povedala prevajalka Jana Unuk, je Sara in Serafina roman, v katerem avtor Dževad Karahasan domala dokumentaristično in zelo prepričljivo slika življenje v obkoljenem Sarajevu, roman Nočni shod pa je nekoliko drugačen, saj se v njem avtor zateka tudi k nekaterim postmodernističnim postopkom in izrablja nekatere tradicije evropskega romana.

Leta 1953 v Duvnu rojeni Karahasan je študiral književnost in teatrologijo v Sarajevu, v Zagrebu pa je doktoriral iz literarne teorije. Po letu 1993 je bil gostujoči profesor na več avstrijskih in nemških univerzah. Med njegovimi najbolj znanimi deli so še romana Vzhodni divan in Šahrijarjev prstan in trilogija O čem pripoveduje pepel. Karahasan je prejel tudi številne nagrade, med njimi nagrado za najboljši jugoslovanski roman leta 1990 in Herderjevo nagrado leta 1999.

V slovenščini so ob romanih Sara in Serafina ter Nočni shod izšli še njegovi romani Vzhodni divan in Dnevnik selitve ter leta 2018 pri založbi Beletrina roman Seme smrti in letos Tolažba nočnega neba; slednja sta del trilogije O čem pripoveduje pepel, ki prinaša življenjsko zgodbo slavnega srednjeveškega perzijskega matematika, astronoma, filozofa in pesnika Omarja Hajama.

Goethejeva nagrada, ki jo podeljuje mesto Frankfurt, je namenjena uglednim posameznikom, katerih ustvarjanje je vredno priznanja, posvečenega spominu na Goetheja (1749–1832). Nazadnje je Goethejevo nagrado leta 2017 prejela francoska gledališka režiserka Ariane Mnouchkine. 

Fotografije so s spleta

Vir: Večer

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti