V četrtek, 17. oktobra 2019, zvečer je bila v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani otvoritev fotografske razstave nekdanjega fotoreporterja in urednika fotografije Naceta Bizilja, ki je deloval pri Dnevniku.

LJUBITELJ FOTOGRAFIRANJA

Na tisoče bralcev Dnevnika je Nace Bizilj vsakodnevno soočal s svojimi fotografijami. Tako je s fotografijo kot dokaznim materialom krepil moč pisane besede ali pa jo celo presegal. Razstava, ki je vsekakor vredna ogleda, obsega fotografije izobdobja njegovega delovanja od leta 1962 pa vse do leta 2003. Kot fotoreporter in dolgoletni urednik fotografije je Bizilj štirideset let vizualiziral osebe, prostor in čas, od elit do malega človeka, od politike do športa in kulture, od zgodovinsko ključnih dejanj do dogodkov z obrobja zgodovine. V karieri Naceta Bizilja ima častno mesto obdobje slovenske politične pomladi, preobrazbe iz socializma v demokracijo in izpolnjene plebiscitarne volje naroda z osamosvojitvijo Slovenije. To je bilo njegovo zlato obdobje fotoreporterstva. Njegov višek ustvarjalnega fotografiranja pa sega v osemdeseta leta preteklega stoletja.

KDO JE NACE BIZILJ?

Nace Bizilj, rojen 27. januarja 1944 v Gameljnah pod Šmarno goro, je eden najbolj prepoznavnih slovenskih fotoreporterjev 20. stoletja. Izučen za fotografa, je pri osemnajstih letih fotografiral Leonida Brežnjeva pri Cekinovem gradu v Ljubljani, pri štiriindvajsetih Josipa Broza – Tita na Dolenjskem. Svojo poklicno pot je leta 1962 začel v uglednem podjetju Foto Slovenija in jo leta 1968 nadaljeval v časopisni hiši Dnevnik.

KAJ VSE JE ŠE FOTOGRAFIRAL?

Pia in Pio Mlakar

Drugo najpomembnejše področje Biziljevega fotoreporterstvaje bilo fotografiranje najpomembnejših športnih dogodkov in slovenskih športnikov. Prav posebno zbirko pa predstavljajo Biziljeve slike s potovanj po Latinski Ameriki, Aziji in Avstraliji iz obdobja po letu 1995. To pa seveda še ni vse. Biziljeve fotografije dokumentirajo tudi druga področja, predvsem gospodarstvo, kmetijstvo, turizem in kulturo. Po upokojitvi leta 2003 se je poslovil od poklicnega novinarskega fotografiranja, leta 2010 pa je Muzeju novejše zgodovine podaril svoj celotni fotografski ustvarjalni opus z okoli tristo tisoč črno-belimi in barvnimi negativi fotografij. Razstava bo odprta do 16. februarja 2020.

(Vir: Dnevnik, fotografije so s spleta)

Pripravil: Franci Koncilija

 

 

 

 

 

 

Kategorije: Zanimivosti