Eseji o križu so popolna novost na področju slovenske esejistike. Gre za eseje, ki jih je napisal duhovnik Milan Knep. Eseji so zanimivi tako za verujoče kakor tudi za neverujoče; enim in drugim razbijajo številne predsodke in stereotipe o krščanstvu. Oceno knjige Eseji o križu sta napisala dr. David Movrin in dr. Kozma Ahačič.

Milan Knep

Dr. David Movrin je zapisal: Trideset esejev v zbirki Milana Knepa bralcem nehote prikliče v spomin tudi v slovenščini močno zakoreninjeni frazem »Kristusova leta«, ki pa v zadnjem času dobiva nov pomen. Sociologi na zahodu zaznavajo pojav, ki mu rečejo Jesus Year – kako skušajo ljudje okrog tridesetega svoje življenje zastaviti drugače, se navezati na nekaj globljega od vsakdanjika, se zasidrati v nečem, kar jih presega. Knepovi eseji so vedno zakoreninjeni v izročilu, v zelo natančnem branju svetopisemskih besedil.

Dr. David Movrin

O teh avtor, za katerim so študij teologije in desetletja duhovniške službe, piše s suverenostjo poznavalca, ki se giblje po domačem terenu. Toda pri interpretaciji si upa stopiti dlje, v esejistično diskusijo priteguje sodobno literaturo in filozofijo, pa tudi lastno izkušnjo, tako da se tisočletna besedila nenadoma pokažejo v novi luči, na trenutke boleče osebni.

Dr. Kozma Ahačič pa je v predgovoru zapisal: Milan Knep je trenutno eden vodilnih mislecev in premišljevalcev tiste smeri v slovenski katoliški skupnosti, ki se ji novih poudarkov papeža Frančiška ni bilo treba priučiti in jih po sili razmer pogojno sprejeti. Njegovo delovanje je bilo namreč že ves čas usmerjeno k istemu cilju, k oblikovanju skupnosti intelektualcev, ki bi s čutom za sočloveka, za socialna ter okoljska vprašanja zunaj politike v novih časih s čim boljšim vpogledom v sodobne tehnološke tokove pomagali sooblikovati živo Cerkev.

Dr. Kozma Ahačič

Manj v institucionalnem in mnogo bolj v občestvenem smislu. Milan Knep predstavlja lik kristjana, ki ve, da ni ne boljši ne slabši od tistih, ki ne prihajajo v cerkev, in ki si zato zastavlja vprašanja, kot so: »Kakšen pomen ima vera, če ni nobene razlike med vernimi in nevernimi? Ali ni potem vseeno, ali verujem ali ne?« V svojih esejih načenja mnoge v tukajšnjem okolju skoraj nepričakovane teme. Razgalja odklone kapitalizma, vladavino bogatih, a hkrati ugotavlja, da je prepričanje o možnosti idealnega sistema zabloda. Prepričan je, da sekularni kulturi manjkajo prav dejanja, kjer se združita božje in človeško.

 Milan Knep pa v enem izmed teh razmišljanj ugotavlja: Z duhovnostjo se ne ukvarjam kot s sredstvom za odmik, nasprotno, duhovnost me vodi v žrelo sveta, v sredino arene, tja, kjer tečejo solze sreče, pogosto pa tudi solze žalosti …

Eseji o križu Milana Knepa človeka ne pustijo hladnega. V slovenskem prostoru bodo gotovo odmevali.

Vir: »Časnik, spletni magazin z mero« – https://www.casnik.si

Avtor: Igor Podbrežnik

 

 

Kategorije: Zanimivosti