DELA TREH BAROČNIH SLIKARJEV STRAUSSOV

257950672_3158521834384238_7417150341084216564_n

Otvoritvena slovesnost razstave

Ob 300. obletnici rojstva slikarja Janeza Andreja Straussa v KPM danes odpirajo občasno razstavo o življenju in delu treh slovenjgraških baročnih slikarjev Straussov.

V Koroškem pokrajinskem muzeju (KPM) Slovenj Gradec so na ogled postavili novo občasno razstavo Strauss Pinxit, Po poteh slovenjgraških baročnih slikarjev Straussov. 

image

   Razstava del slikarjev Strauss

Razstava sledi kronološkemu zaporedju življenjskih zgodb treh slikarjev, ki so v 17. in 18. stoletju živeli v Slovenj Gradcu.

Avtorica razstave je Aleksandra Čas s slovenjgraškega KPM, v projektu pa sodeluje še Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož ter Nadžupniji Šmartno pri Slovenj Gradcu in Laško, ki hranijo pomembna likovna dela omenjene slikarske družine.

C:\Users\uporabnik\Desktop\OSEBNO - FRANCI KONCILIJA\3 - PRISPEVKI V PRIPRAVI\BAROČNI SLIKARJI V SLOVENJ GRADCU\12029771_10208990008613078_1170475882613619231_o.jpg

Avtorica razstave Aleksandra Čas

Strauss Pinxit je eden od treh osrednjih projektov KPM v letošnjem programskem letu. Z novo občasno razstavo o življenju in delu treh slovenjgraških baročnih slikarjev Straussov zaznamujejo 300. obletnico rojstva najmlajšega med njimi, Janeza Andreja Straussa (1721-1783) ter se posvečajo spominu na prehojeno pot treh mož in nekdanjih aktivnih meščanov. Poleg že omenjenega še Janeza Straussa in Franca Mihaela Straussa. »Posamezni umetnostni zgodovinarji so z zavzetim raziskovanjem v 20. stoletju predstavnike družine Strauss umestili ob bok osrednjim baročnim slikarjem na Slovenskem. Zelo pomemben delež k ohranitvi spomina nanje pa je prispeval tudi župnik in zbiratelj Jakob Soklič, zato se razstava ob izteku združi s stalno Sokličevo zbirko, saj v njej hranimo tudi deset del Janeza Andreja Straussa,« je povedal direktor KPM Tadej Pungartnik. Kot dodaja, so tri generacije slikarjev Strauss s svojim ustvarjalnim angažmajem obogatile kulturno podobo dežel Koroške in Štajerske in ta se je v veliki meri ohranila vse do danes.

Direktor Tadej Pungartnik  

Da so na omenjene slikarje skoraj malo pozabili v pomenu prezentacije, torej pripovedovanja zgodb, je na današnji novinarski konferenci dejala avtorica razstave Aleksandra Čas. »Nas pa spremljajo njihova predvsem oltarna dela, ki so na ogled vsak dan. Na njihovo zgodbo smo opozorili po dobrega pol stoletja, toliko časa je namreč minilo odkar so bila njihova dela zadnjič na ogled v takratnem Umetnostnem paviljonu v Slovenj Gradcu. Tokratna razstava je zasnovana kot sodobna muzejska postavitev, od prepleta zgodbe o začetkih družine Strauss v Slovenj Gradcu, prek življenja in dela treh osrednjih protagonistov do predstavitve izbranih del v kombinaciji s sodobnimi reprodukcijami,« razlaga Časova.

image

Krajini Franca Mihaela Straussa. 

V muzeju ob razstavi načrtujejo tudi pester spremljevalni program. V kolikor bodo epidemiološke razmere to omogočale bodo prihodnje leto med drugim organizirali oglede v izbranih cerkvah, kjer so se dela slikarjev Straussov ohranila vse do danes.

Razstava bo odprta do avgusta 2022.

Fotografije so s spleta.

Vir: Večer

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Dodaj odgovor