C:\Users\uporabnik\Desktop\OSEBNO - FRANCI KONCILIJA\1 -  UREJENI PRISPEVKI ZA OBJAVO\000000000000000 - 15 - POEZIJA - PRISPEVKI ZA OBJAVO\BALADNI VEČER - SVETLANA MAKAROVIČ\SVETOVNI DAN POEZIJE - 21. 3. 2022\BRALNA ZNAČKA NA PTUJU\FOTKA - 1.jpg

Knjižnica Ivana Potrča na Ptuju je v torek, 22. marca 2022, odprla letošnjo prireditev Bralna značka za odrasle. Gostja večera je bila Erica Johnson Debeljak, pisateljica, publicistka, prevajalka, avtorica najbolj brane knjige minulega leta Devica, kraljica, vdova, prasica, ki je s svojo knjigo močno nagovorila tudi Ptujčane. Dogodek posvečajo pomladi in svetovnemu dnevu poezije, dodajajo ptujski knjižničarji in knjižničarke. V Bralni znački domala že dvajset let sodeluje sto in več odraslih ljubiteljev proze in poezije.

C:\Users\uporabnik\Desktop\OSEBNO - FRANCI KONCILIJA\1 -  UREJENI PRISPEVKI ZA OBJAVO\000000000000000 - 15 - POEZIJA - PRISPEVKI ZA OBJAVO\BALADNI VEČER - SVETLANA MAKAROVIČ\SVETOVNI DAN POEZIJE - 21. 3. 2022\BRALNA ZNAČKA NA PTUJU\FOTKA - 2.jpg

Knjižnica na Ptuju

Zanimivo je, da vsi bralci radi zapišejo, kaj jih je pri branju nagovorilo in vodilo k razmišljanju, so pa tudi bralci, ki k razmišljanju dodajo tudi kakšno svojo zgodbo. Osebje knjižnice vsako leto poskrbi, da je bralni izziv vsakič nekaj posebnega. Prav tako so vselej odmevni začetni in končni dogodki, ko se sodelujoči srečajo na literarno-glasbenih večerih, poklepetajo in prejmejo tudi kakšno knjižno nagrado. Že leta v knjižnici pripravijo tudi izbor knjig, ki jih predlagajo v branje. Tako so bralci razmišljali že o vsem mogočem, s knjigami so potovali po svetu, se srečavali z domačimi in tujimi avtorji, zanimivostmi in razmišljanji. K branju v ptujski knjižnici nagovarjajo tudi mlajše bralce.

Bralna značka za odrasle je v zadnjih letih doživela pravi razcvet in se s Ptuja razširila tudi v številne druge knjižnice po Sloveniji. Tudi Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto je na dan poezije, 21. marca, začela z Bralno značko za odrasle. S tem projektom so se pred trinajstimi leti priključili ptujski knjižnici in ga še danes uspešno izvajajo.

Fotografiji sta s spleta.

Vir: Večer

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Na Koroškem knjižnice spodbujajo ljudi k branju in povezovanju

ZGODBE, ZBRANE V PUBLIKACIJI 

Šestindvajset Korošcev in Korošic se je jeseni leta 2021s prispevki odzvalo na literarni razpis koroških splošnih knjižnic, Koroška osrednja knjižnica na Ravnah pa jih je izdala v knjižici, ki so jo naslovili Moja zgodba: Kako smo nekoč brali. Istoimenski natečaj so razpisale koroške splošne knjižnice ob 60-letnici bralne značke, ki z raznovrstnimi dejavnostmi prispevajo k dvigu bralne kulture vseh generacij.

C:\Users\uporabnik\Desktop\OSEBNO - FRANCI KONCILIJA\1 -  UREJENI PRISPEVKI ZA OBJAVO\0000 - 4 - MEDČLOVEŠKI ODNOSI\PESEM - NEKAJ TI MORAM POVEDATI - ROZA\ravne.jpg

Ravne na Koroškem

»Na naš naslov je prispelo 26 tekstov, med njimi tudi od dveh osnovnošolk in ene študentke, ki nas nagovarjajo s spomini na polpreteklo zgodovino in privilegij, ki se mu je reklo: knjiga, branje, prosti čas …, drugi nas popeljejo v razmišljanje, kako se branje dotika posameznika, spet tretji nas razvajajo že kar z estetskim tradicionalnim ali modernističnim ubesedovanjem,« je o odzivu na razpis v uvodu knjižice zapisala mag. Irena Oder, direktorica Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem, ki je bila glavna organizatorka projekta in tudi izdajateljica publikacije. Knjižica obsega dobrih 70 strani, oblikoval pa jo je Jasko Kambur.

C:\Users\uporabnik\Desktop\OSEBNO - FRANCI KONCILIJA\1 -  UREJENI PRISPEVKI ZA OBJAVO\0000 - 4 - MEDČLOVEŠKI ODNOSI\PESEM - NEKAJ TI MORAM POVEDATI - ROZA\AAAA.jpg
C:\Users\uporabnik\Desktop\OSEBNO - FRANCI KONCILIJA\1 -  UREJENI PRISPEVKI ZA OBJAVO\00000000000000 - 14 - PROZA - PRISPEVKI ZA OBJAVO\LITERARNI RAZPIS - MOJA ZGODBA - KOROŠKA\10824655.jpg

Publikacija : Kako smo nekoč brali

Direktorica Irena Oder je še spomnila na pomen branja, saj to nadgrajuje splošno znanje, povečuje besedni zaklad, izboljšuje pisno izražanje in spomin ter zmanjšuje stres. »Vse pogosteje opažamo, da tako kot pri športu tudi pri branju potrebujemo kondicijo. In sicer bralno kondicijo«, je poudarila.

BRANJE POVEZUJE IN DRUŽI LJUDI

Na Koroškem je bilo prvo srečanje udeležencev programa družinskega branja DRUŽI NAS branje že lansko jesen, ki je bilo osredotočeno na družine z mlajšimi bralci. Skozi program bodo na več krajših srečanjih in po vseh koroških mestih predstavili pripomočke in koristne nasvete za lažje in hitrejše učenje branja. Tako bodo vsi ljubitelji knjig in branja hitreje spoznali knjižnice in dejavnosti za mlade. Na srečanjih se bodo ljudje družili in izmenjevali izkušnje ter vzpostavili družinsko bralno rutino.

Koroški slavisti in literati opozarjajo, da so pozitivni učinki branja in obiskovanja knjižnic številni, domala neizmerljivi in pomembni tako za posameznika kot celotno družbo. V to so tudi trdno prepričani v Koroški osrednjiknjižnici dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem (KOK), zato so zasnovali program družinskega branja, ki je namenjen družinam z otroki do osmega leta. Trenutno v programu deluje 16 družin. Za Prešernov dan pa so pripravili tudi ustvarjalno delavnico, kjer so z lutkami iz filca in papirja spomnili na Prešernovo balado o povodnem možu.

C:\Users\uporabnik\Desktop\OSEBNO - FRANCI KONCILIJA\1 -  UREJENI PRISPEVKI ZA OBJAVO\00000000000000 - 14 - PROZA - PRISPEVKI ZA OBJAVO\LITERARNI RAZPIS - MOJA ZGODBA - KOROŠKA\273215464_10161542123615558_6225115657561598403_n.jpg

Srečanje udeležencev programa DRUŽI NAS branjev knjižnici na Ravnah

»S programom DRUŽI NAS branje stopamo naproti družinam, ki knjižnico šele spoznavajo, in tudi tistim, ki se v njej počutijo kot doma, saj ob spoznavanju knjižnice in njenih vsebin nudimo staršem in otrokom še strokovno podporo, druženje in zabavo,« so zapisali v knjižici, ki so jo prejeli udeleženci programa. V njej je prostor za šest žigov oziroma nalepk, ki jih bodo zbrali z obiskom zabavno-informativnih druženj z otroki v knjižnici. 

Fotografije so s spleta.

Vir: Večer

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti