CELJSKA MOHORJEVA DRUŽBA PRAZNUJE

Sredi decembra 2018 sta Pokrajinski muzej Maribor in Celjska Mohorjeva družba v Grajski kavarni v Mariboru pripravila razstavo o zgodovini Mohorjeve družbe, najstarejše slovenske založbe. Razstavo so poimenovali Čim enotnejši, tem močnejši. V letu 2019 bo založba praznovala 100 let preselitve iz Celovca v Slovenijo, na Prevalje na Koroškem.

Razstavo, ki v sliki in besedi strnjeno prikazuje pomembnejše mejnike življenja in dela založbe, je na otvoritvi predstavil Simon Ozvatič. Znano je, da je bila Mohorjeva družba ustanovljena leta 1851 na pobudo blaženega Antona Martina Slomška in nepretrgoma deluje že 167 let. Simon Ozvatič je povedal, kako kleno je živela prva slovenska založba, ki je Slovence naučila brati, moliti in peti, s svojimi knjigami pa je skozi poldrugostoletje odločilno posegla na najrazličnejša področja leposlovja in znanosti. Mohorjeva družba v Celju zgledno sodeluje in se povezuje tudi s sestrskima založbama v Celovcu in Gorici.

Na otvoritvi razstave so predstavili tudi najnovejšo knjigo latinista, slavista, zgodovinarja, prevajalca, publicista in teologa prof. dr. Aleša Mavra Od klinopisa do Teodore.V njej se je avtor sprehodil od starega Egipta do Rima v času zgodnjega krščanstva. Knjiga se zaključi s koncem antike na slovenskih tleh.

(Vir: Družina, fotografija: Ivo Žajdela)

Zbral in pripravil: Franci Koncilija

 

Kategorije: Zanimivosti